Sposób przygotowania:
Strucla z makiem 4
1. Drożdże rozpuścić w 2 łyżkach letniego mleka z łyżeczką cukru oraz 1 łyżką mąki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 15min. Do reszty mleka dodać cukier i masło- rozpuścić podgrzewając na małym ogniu. Do mąki dodać rozczyn oraz całą resztę składników. Zagnieść gładkie ciasto. Uformowac kulę, oprószyć mąką, owinąć w folię aluminiową i na całą noc włożyć do lodówki. Następnego dnia ciasto rozwałkować na prostokąt o wym. ok. 25x35cm.
2. Białko ubić na sztywną pianę i wymieszać z masą makową. Gotową masę wyłożyć na środek rozwałkowanego ciasta. Boki ciasta naciąć co 3 cm wzdłuż pod skosem. Przeplatać paski na przemian niczym warkocz i delikatnie skleić. Przełożyć na dużą blaszkę i odstawić na ok. 45 min w ciepłe miejsce.
3. Żółtko rzokłocić, zmieszać ze śmietanką, posmarować struclę. Piec ok. 25 min w piekarniku nagrzanym do temp. 180st. Ostudzić i polukrować.
2. Białko ubić na sztywną pianę i wymieszać z masą makową. Gotową masę wyłożyć na środek rozwałkowanego ciasta. Boki ciasta naciąć co 3 cm wzdłuż pod skosem. Przeplatać paski na przemian niczym warkocz i delikatnie skleić. Przełożyć na dużą blaszkę i odstawić na ok. 45 min w ciepłe miejsce.
3. Żółtko rzokłocić, zmieszać ze śmietanką, posmarować struclę. Piec ok. 25 min w piekarniku nagrzanym do temp. 180st. Ostudzić i polukrować.