czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Strucla z makiem 4

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Strucla jest obowiązkowym ciastem na naszym świątecznym stole, ale także często gości na innych ważnych uroczystościach:)

Strucla z makiem 4

Składniki:

Strucla z makiem 4

 

 

  • Nadzienie:
  • puszka masy makowej,
  • 1 białko.

 

  • Dodatkowo:
  • 1 żółtko,
  • 2 łyżki słodkiej śmietanki.

Sposób przygotowania:

Strucla z makiem 4
1. Drożdże rozpuścić w 2 łyżkach letniego mleka z łyżeczką cukru oraz 1 łyżką mąki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 15min. Do reszty mleka dodać cukier i masło- rozpuścić podgrzewając na małym ogniu.  Do mąki dodać rozczyn oraz całą resztę składników. Zagnieść gładkie ciasto. Uformowac kulę, oprószyć mąką, owinąć w folię aluminiową i na całą noc włożyć do lodówki. Następnego dnia ciasto rozwałkować na prostokąt o wym. ok. 25x35cm.

2. Białko ubić na sztywną pianę i wymieszać z masą makową. Gotową masę wyłożyć na środek rozwałkowanego ciasta. Boki ciasta naciąć co 3 cm wzdłuż pod skosem. Przeplatać paski na przemian niczym warkocz i delikatnie skleić. Przełożyć na dużą blaszkę i odstawić na ok. 45 min w ciepłe miejsce.

3. Żółtko rzokłocić, zmieszać ze śmietanką, posmarować struclę. Piec ok. 25 min w piekarniku nagrzanym do temp. 180st. Ostudzić i polukrować.