Ankha

Ankha

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 120]

Strucla zakręcona

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Do tej strucli wykorzystałam mak, który mi został z Wigilii

Strucla zakręcona Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Strucla zakręcona

 

  • 2 szkl mąki pszennej
  • ćwierć kostki świeżych drożdży (ok 3 dag)
  • 1/2 szkl cukru pudru
  • 2 jajka
  • 2 łyżki masła
  • 2/3 szkl mleka
  • skórka otarta z połowy pomarańczy
  • resztki maku z Wigilii, ok półtorej szkl
  • ew płatki migdałowe do posypania, parę kostek ananasa kandyzowanego

 

 

Sposób przygotowania:

Strucla zakręcona
Na początku zrobiłam rozczyn - roztarłam drożdże z łyżką cukru, odrobiną mąki i ciepłego mleka, tak by miał gęstość śmietany. Gdy drożdże zaczęły pracować wsypałam mąkę, cukier, otarłam skórkę ze sparzonej pomarańczy, Wlałam roztrzepane jajka (odrobinę zostawiłam do posmarowania surowej strucli). Dodałam miękkie masło. Wyrabiałam co najmniej 15 minut tak, że ciasto ładnie odchodziło od ręki. Zostawiłam je w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na jakieś 40 minut. Wyrośnięte ciasto podzieliłam na dwie kule. Rozwałkowałam na w miarę równe prostokąty. Posmarowałam każdy z nich makiem. Zawinęłam jak zwykłą struclę, po czym obie części owinęłam wokół siebie. Połączyłam końce tak by przypominało to koronę. Przełożyłam na natłuszczoną blachę. Posmarowałam pozostałym jajkiem i posypałam płatkami migdałowymi oraz ananasem. Piekłam ponad pół godziny w średnio nagrzanym piekarniku.
Strucla zakręcona
Ciasto starałam się podzielić na dwie równe kule
Strucla zakręcona
Po zawinięciu maku w ciasto powstały dwie długie strucle
Strucla zakręcona
Gotowe surowe ciasto posmarowałam rozbełtanym jajkiem
Strucla zakręcona
Najważniejsze, że na wierzchu powstała rumiana skórka