jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Stucla orzechowa

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

rozpływa się w ustach, uwielbiają dzieci

Stucla orzechowa

Składniki:

Stucla orzechowa

 

Sposób przygotowania:

Stucla orzechowa
CIASTO:

Mąkę przesiać do miski, drożdże rozmieszać z mlekiem, cukrem wlać do mąki. Zrobić rozczyn, nastepnie przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut.

Tłuszcz stopić, przestudzić.

Cukier, sól, stopiony tłuszcz i jajko dodać do rozczynu, wyrobić ciasto.

NADZIENIE:

Rodzynki namoczyć na 10 minut, odsączyć, orzechy posiekać.

Cukier, cukier waniliowy i jajko utrzeć, dodać orzechy, rodzynki, skórkę pomarańczową, dokładnie wymieszać.

Ciasto rozwałkować i pokroić w pasy o szer. 3 cm.

Każdy pasek ciasta posmarować nadzieniem, zwinąć.

Ustawić pionowo w natłuszczonej tortownicy, jeden obok drugiego, niezbyt ciasno.

Wstawić na 30 minut do otwartego piekarnika nagrzanego do 50 stop. C.

Następnie piec przez 40 minut w temp. 190 stop.C.

Dżem podgrzać, ciepłym posmarować wierzch strucli.