Sposób przygotowania:
Super pizza włoska ala gino
Do miski wlewamy letnią wodę. Wsypujemy cukier i mieszamy, aż się rozpuści, następnie dodajemy świeże drożdże i rozpuszczamy w wodzie, po czym dosypujemy mąkę. Całość mieszamy dopóki nie wchłonie całej wody sypiemy szczyptę soli i nadal mieszamy. Dolewamy małymi strużkami oliwę z oliwek i ugniatamy. Jeżeli potrzeba dodajemy mąkę, lecz nie za wiele ciasto ma być jednolite nie klejące nie za ciężkie. Po wymieszaniu całości odstawiamy na bok w ciepłe miejsce (można wsadzić pod kołdrę) czas około 45 minut, aż wyrośnie i podwoi swoją objętość.
W międzyczasie obieramy czosnek i kroimy w cieniutkie paseczki i odstawiamy na bok. Mozzarelle i ser pleśniowy kroimy w małe kosteczki. Jak ciasto nam wyrośnie wykładamy je na stolnice i wałkujemy na grubość około 0,5 cm. Następnie wykładamy na blachę do pieczenia wysmarowaną wcześniej olejem słonecznikowym i nakłuwamy wąskim nożem i w otworki wciskamy pokrojony czosnek po czym zamykamy dociskając ciasto ponownie wałkiem. Po wykonaniu tych czynności ciasto smarujemy sosem bolognese (nie jakimś tam kechupem!) układamy wędliny tak aby w każdym domyślnym kawału znajdowały się wszystkie, sypiemy serem pleśniowym posiekaną bazylią i na samym końcu dodajemy pokrojona mozzarellę.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku około 10 -15 minut w tem. 180 stopni. Podajemy gorącą. Przepis na sos bolognese umieszczę jeszcze na moim profilu a jeżeli wam się śpieszy a u mnie go jeszcze nie ma to poszukajcie gdzieś indziej. ps. I proszę nie jedzcie pizzy nożem i widelcem bo to nie jest wcale to nie świadczy o dobrym wychowaniu lecz o niewiedzy ponieważ pizza pochodzi jak każdy wie z Włoch i była wymyślona jako jedzenie biednych ludzi zastępowała chleb i gorące danie jednocześnie wiec jadło się zawsze rękami tak jak się je po prostu kanapki.Życzę smacznego wszystkim :)
W międzyczasie obieramy czosnek i kroimy w cieniutkie paseczki i odstawiamy na bok. Mozzarelle i ser pleśniowy kroimy w małe kosteczki. Jak ciasto nam wyrośnie wykładamy je na stolnice i wałkujemy na grubość około 0,5 cm. Następnie wykładamy na blachę do pieczenia wysmarowaną wcześniej olejem słonecznikowym i nakłuwamy wąskim nożem i w otworki wciskamy pokrojony czosnek po czym zamykamy dociskając ciasto ponownie wałkiem. Po wykonaniu tych czynności ciasto smarujemy sosem bolognese (nie jakimś tam kechupem!) układamy wędliny tak aby w każdym domyślnym kawału znajdowały się wszystkie, sypiemy serem pleśniowym posiekaną bazylią i na samym końcu dodajemy pokrojona mozzarellę.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku około 10 -15 minut w tem. 180 stopni. Podajemy gorącą. Przepis na sos bolognese umieszczę jeszcze na moim profilu a jeżeli wam się śpieszy a u mnie go jeszcze nie ma to poszukajcie gdzieś indziej. ps. I proszę nie jedzcie pizzy nożem i widelcem bo to nie jest wcale to nie świadczy o dobrym wychowaniu lecz o niewiedzy ponieważ pizza pochodzi jak każdy wie z Włoch i była wymyślona jako jedzenie biednych ludzi zastępowała chleb i gorące danie jednocześnie wiec jadło się zawsze rękami tak jak się je po prostu kanapki.Życzę smacznego wszystkim :)
kołczu