Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Surówka z jarmużu i cykorii

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Cykoria czerwona sałatkowa i jarmuż to smaczne lecz mało popularne warzywa.

Surówka z jarmużu i cykorii Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Surówka z jarmużu i cykorii

 

 

 

Sposób przygotowania:

Surówka z jarmużu i cykorii
Liście jarmużu i cykorii umyć, posiekać. Jarmuż włożyć do wrzącej wody na 3-4 minuty, wyjąć, osączyć. Jabłko ze skórką bez nasion, ogórki kiszone i obraną marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę drobno pokroić. Majonez wymieszać ze zmiażdżonym czosnkiem. Wszystkie przygotowane składniki połączyć z majonezem, doprawić do smaku solą, pieprzem, przyprawą curry i sokiem z cytryny. Podawać do dania z mięsem.
Surówka z jarmużu i cykorii
Umyte liście cykorii i jarmużu pokroić na kawałeczki
Surówka z jarmużu i cykorii
Marchew i kiszone ogórki zetrzeć na tarce o dużych oczkach
Surówka z jarmużu i cykorii
Jabłko umyć usunąć gniazda nasienne i razem ze skórką zetrzeć na grubej tarce
Surówka z jarmużu i cykorii
Wszystkie przygotowane składniki połączyć z majonezem