Sposób przygotowania:
Świąteczna rolada makowa
Drożdże rozpuszczamy z dodatkiem cukru, a następnie łączymy z letnim mlekiem. Rozrobione drożdże dodajemy do mąki, miękkiego masła, jajek oraz cukru wanilinowego. Wszystkie składniki zagniatamy na jednolite gładkie ciasto. Tak przygotowane ciasto zagniatamy w czystą ściereczkę, wkładamy do dużego garnka i zalewamy bardzo zimną wodą z kranu (można wrzucić kilka kostek lodu). Ciasto pozostawiamy w wodzie do czasu aż nie wypłynie na wierzch. Następnie wyjmujemy go z wody, dzielimy na 2 części i wałkujemy cienko na 2 prostokąty, na których następnie układamy przygotowany mak, zawijamy, smarujemy mlekiem i owijamy w papier do pieczenia. Tak przygotowane rolady pieczemy 50-60 minut. Po upieczeniu wyjmujemy je z blaszki dopiero po całkowitym wystygnięciu, ponieważ mogą popękać.
Mak gotujemy przez 2 godziny a następnie trzykrotnie mielimy. Do zmielonego maku dodajemy masło rozpuszczone z miodem i drożdżami, olejek, kakao, żółtka, pianę z 3 białek oraz sporą ilość bakalii (opakowanie kandyzowanej skórki z pomarańczy, kilka garści rodzynek, posiekane włoskie orzechy, migdały, kandyzowane owoce). Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i słodzimy do smaku 1-1,5 szklanki.
Mak gotujemy przez 2 godziny a następnie trzykrotnie mielimy. Do zmielonego maku dodajemy masło rozpuszczone z miodem i drożdżami, olejek, kakao, żółtka, pianę z 3 białek oraz sporą ilość bakalii (opakowanie kandyzowanej skórki z pomarańczy, kilka garści rodzynek, posiekane włoskie orzechy, migdały, kandyzowane owoce). Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i słodzimy do smaku 1-1,5 szklanki.