Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Świąteczna rolada makowa

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

mój ulubiony makowiec! .

Świąteczna rolada makowa Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Świąteczna rolada makowa

 

 

  • Mak:
  • 0,5 kg maku
  • 1 olejek migdałowy
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyzeczka drożdży
  • 0,5 kostki masła
  • 2 żółtka
  • 3 białka
  • cukier do smaku
  • bakalie

Sposób przygotowania:

Świąteczna rolada makowa
Drożdże rozpuszczamy z dodatkiem cukru, a następnie łączymy z letnim mlekiem. Rozrobione drożdże dodajemy do mąki, miękkiego masła, jajek oraz cukru wanilinowego. Wszystkie składniki zagniatamy na jednolite gładkie ciasto. Tak przygotowane ciasto zagniatamy w czystą ściereczkę, wkładamy do dużego garnka i zalewamy bardzo zimną wodą z kranu (można wrzucić kilka kostek lodu). Ciasto pozostawiamy w wodzie do czasu aż nie wypłynie na wierzch. Następnie wyjmujemy go z wody, dzielimy na 2 części i wałkujemy cienko na 2 prostokąty, na których następnie układamy przygotowany mak, zawijamy, smarujemy mlekiem i owijamy w papier do pieczenia. Tak przygotowane rolady pieczemy 50-60 minut. Po upieczeniu wyjmujemy je z blaszki dopiero po całkowitym wystygnięciu, ponieważ mogą popękać.



Mak gotujemy przez 2 godziny a następnie trzykrotnie mielimy. Do zmielonego maku dodajemy masło rozpuszczone z miodem i drożdżami, olejek, kakao, żółtka, pianę z 3 białek oraz sporą ilość bakalii (opakowanie kandyzowanej skórki z pomarańczy, kilka garści rodzynek, posiekane włoskie orzechy, migdały, kandyzowane owoce). Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i słodzimy do smaku 1-1,5 szklanki.
Świąteczna rolada makowa
mak urozmaicamy o jak największą ilość bakali - ..
Świąteczna rolada makowa
posmarowane mlekiem ciasto nakrywamy papierem, aby nie ściemniało