Sposób przygotowania:
Świąteczne poduszki drożdżowe
Ciasto: Mąkę przesiać do miski,wymieszać z solą i jajkiem, w ciepłej wodzie rozpuścić cukier i dodać pokruszone drożdże,zamieszać,odstawić na 5 minut,po czym wymieszać z mąką i wyrobić ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce aż podwoi objętość. Przygotować nadzienie: Cebulę obrać posiekać drobno zeszklić na oleju,dodać pokrojoną w kosteczkę cukinię i paprykę,poddusić aż wszytko będzie miękkie,doprawić farsz do smaku solą i pieprzem,wystudzić. Wyrośnięte ciasto,podsypać mąką,rozwałkować,wycinać krążki o śr 10-15 cm,nakładać po łyżeczce farszu i zlepiać brzegi.Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia,posmarować lekko roztrzepanym białkiem jaja posypać drobno startym serem żółtym oraz makiem,odstawić na kilka minut do wyrośnięcia.Piec w nagrzanym do 180*c piekarniku około 20 minut.Podawać na ciepło lub zimno z barszczem czerwonym.