Sposób przygotowania:
Świąteczny cynamonek z pomarańczamiCiasto
Zmieszać ze sobą: przesianą przez sitko mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Masło utrzeć mikserem na puszystą masę, a następnie dodać cukier puder i po jednym żółtku, nie przerywając miksowania.
Na końcu dodać składniki suche i wyrobić ciasto rękami. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 min.
Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dno formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni przez 15 min. Wystudzić.
Masa cynamonowa
Jajko i żółtka ubić z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodawać kolejno: porcjami zmielony biały ser, mleko, olej oraz proszek budyniowy, cynamon i proszek do pieczenia. Cały czas miksować.
Masę wylać na podpieczony spód. Ciasto piec przez 60 min. w piekarniku nagrzanym do temp. 170 stopni. Wystudzić
Galaretka pomarańczowa
Jedną pomarańcze sparzyć wrzątkiem i zetrzeć z niej skórkę. Pozostałe obrać. Z wszystkich pomarańczy usunąć skórki i błonki, zostawiając sam miąższ.
Do miąższu dodać startą skórkę z pomarańczy, cukier i wodę. Zagotować. Żelatynę zalać małą ilością wody by spęczniała, a następnie rozpuścić ją w zagotowanym soku pomarańczowym. Wystudzić.
Lekko tężejącą galaretkę wylać na zimną masę cynamonową. Wstawić do lodówki.