bietka

bietka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 178]

Świąteczny makowiec

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Na wigilijnym stole u mnie w domu obowiązkowo musi znaleźć się taki makowiec, podaje go zawsze na zakończenie kolacji wigilijnej.

Świąteczny makowiec

Składniki:

Świąteczny makowiec

Ciasto:

Masa makowa:

  • 1 puszka gotowej masy makowej
  • 1 cukier waniliowy
  • kilka kropli olejku pomarańczowego
  • kilka kropli olejku arakowego
  • 2 łyżki rodzynek
  • 1 łyżka skórki pomarańczowej

Lukier:

  • białko
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Świąteczny makowiec

Wyrobienie ciasta:

Świąteczny makowiec
Ciasto dzielimy na dwie części i rozwałkowujemy.

Wszystkie składniki na ciasto dajemy na stolnicę, zagniatamy ciasto i odstawiamy na około pół godziny w ciepłe miejsce. Ciasto dzielimy na dwie części i rozwałkowujemy.

Masa makowa

Świąteczny makowiec
Masę makowa dzielimy na dwie części i rozsmarowujemy na cieście.

Gotową masę makową z puszki wykładamy do miski, dodajemy do niej olejek pomarańczowy i arakowy, cukier waniliowy, rodzynki i skórkę pomarańczową, dokładnie mieszamy. Masę makowa dzielimy na dwie części i rozsmarowujemy na cieście.

Zrolowanie makowca

Świąteczny makowiec
Ciasto z rozsmarowaną masa makową zwijamy w roladę.

Ciasto z rozsmarowaną masa makową zwijamy w roladę.

Pieczenie

Świąteczny makowiec
Makowce dajemy do dwóch brytwanek keksówek wysmarowanych tłuszczem

Makowce dajemy do dwóch brytwanek keksówek wysmarowanych tłuszczem i pieczemy około 40-50 minut w temp. 200 stopni.

Lukier

Świąteczny makowiec
Robimy lukier: białko ubijamy i później ucieramy go z cukrem, dodając tyle cukru pudru, aby lukier był gęsty.

Robimy lukier: białko ubijamy i później ucieramy go z cukrem, dodając tyle cukru pudru, aby lukier był gęsty.