dido.mun

dido.mun

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 130]

Świąteczny pasztet z grzybami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wyborny pasztet, rozpływający się w ustach!

Świąteczny pasztet z grzybami

Składniki:

Świąteczny pasztet z grzybami

 

 

Sposób przygotowania:

Świąteczny pasztet z grzybami
Karkówkę i boczek umyć, warzywa obrać. Mięso i warzywa zalać wodą i gotować na małym ogniu 1.5 godziny. W połowie gotowania posolić, dodać liście laurowe. Pół godziny przed końcem dodać połowę słoniny. Druga część słoniny pokroić w cienkie plasterki i odłożyć. Gdy mięso zmięknie, odstawić z ognia i lekko przestudzić, odcedzić (wywar zachować.) Wątróbkę umyć, pokroić, zalać częścią podgrzanego wywaru. Chwilę gotować pod przykryciem. W części wywaru namoczyć bułkę. Suszone grzyby umyć i oddzielnie ugotować w niewielkiej ilości wody. Mięso, warzywa wątróbkę, grzyby i dociśniętą bułkę zmielić 2 razy. Doprawić solą, pieprzem, vegetą i gałką muszkatołową. Masę wyrobić z jajkami i przełożyć do formy wyłożonej plasterkami słoniny, przykryć folią aluminiową. Piec 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Pod koniec pieczenia zdjąć folię, aby pasztet się zrumienił. Zostawić do ostygnięcia:) Smacznego