artystka

artystka

Kuchcik
[Przepisów: 2]

Świąteczny piernik

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Mieszamy ze sobą wszystkie składniki (na końcu dodajemy powidła). Wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Pieczemy 45 - 50 minut w temperaturze 180 stopni.

Świąteczny piernik

Składniki:

Świąteczny piernik

 

  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru brązowego (może być też biały)
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka sody
  • 3 łyżeczki ciemnego kakao
  • opakowanie przyprawy do piernika
  • 1/2 słoiczka powideł śliwkowych (140 g)

 

  • Na polewę:
  • 3 łyżki wrzącej wody
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • 100 g masła
  • opcjonalnie płatki migdałów

Sposób przygotowania:

Świąteczny piernik
Mąkę przesiać, dodać cukier, jajka, mleko, olej, sodę i wymieszać mikserem. Następnie dodajemy kakao, przyprawę do piernika i znowu miksujemy. Na samym końcu dodajemy powidła i kolejny raz mieszamy. Do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia wlewamy masę piernika. Pieczemy 45 - 50 minut w temperaturze 180 stopni. Polewa: do rondelka wlewamy wrzątek i ustawiamy na małym ogniu. Cukier puder i kakao przesiewamy przez sitko i dodajemy do wody. Następnie dodajemy pokrojone na małe kawałki masło i rozpuszczamy cały czas mieszając trzepaczką. Lekko ostudzoną masą polewamy piernik. Opcjonalnie dekorujemy uprażonymi migdałami. Smacznego!