Sposób przygotowania:
Szachownica z kremem śmietanowym z brzo
Ciasto: Margarynę, olej, cukier i 1/3 szklanki wody podgrzewać na małym ogniu, ciągle mieszając, aż do rozpuszczenia składników. Odstawić i pozostawić do schłodzenia. Schłodzoną masę utrzeć z żółtkami, a potem połączyć z mąką, proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Dodać pianę z ubitych na sztywno białek i delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części do jednej dodać kakao a do drugiej mąkę kartoflaną. Delikatnie wymieszać i przełożyć do dwóh jednakowych wymiarów blaszek 22 x 26 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec ok. 40 minut. Po ostudzeniu pokroić je na pasy 5,5 cm szerokie lub na 2 po 11 cm. Pasy ciasta układać naprzemiennie tzn. obok jasnego pasa położyć ciemne.Krem: Brzoskwinie zmiksować . Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach ciepłej przegotowanej wody. Schłodzoną kremówkę ubić i pod koniec ubijania dodać cukier, wymieszać, połączyć z pozostałymi składnikami kremu. Rozłożyć połowę kremu na spodniej warstwie ułożonego ciasta a na krem układać pasy ciasta w odwrotnej kolejności niż dolną warstwę. Czekoladę rozpuścić na parze, lekko schłodzić i oblać nią ciasto. Na masie czekoladowej rozsypać wiórki kokosowe. Jeśli ma to być wersja ciasta na przyjecie dla dorosłych.. pasy ciasta skrapiamy przed nałożeniem kremu wódką lub nalewką.
misia53
Sarenka