Termar

Termar

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 357]

Szachownica z kremem śmietanowym z brzo

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Doskonałe ciasto na letnie przyjęcia na powietrzu. połączenie brzoskwiń i śmietany to super smak.

 Szachownica z kremem śmietanowym z brzo

Składniki:

Szachownica z kremem śmietanowym z brzo

 

  • mąka - 2,5 szkl,
  • margaryna lub masło - 25 dag,
  • olej słonecznikowy - 4 łyżki,
  • cukier - 1 czubata szklanka,
  • jaja - 5 dużych szt lub 6 - 7 mniejszych,
  • kakao - 3 czubatych łyżek,
  • proszek do pieczenia - 2 płaskie łyżeczki, lub 3 łyżeczki do kawy,
  • mąka ziemniaczana - 2 łyżki,
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie,
  • oraz do formy:
  • tłuszcz - 4 - 5 łyżek,
  • bułka tarta - 4 łyżki,
  • woda - 1/3 szklanki,
  • Krem:
  • śmietana kremówka 30 % - 500 ml,
  • cukier puder - 2 czubate łyżki,
  • brzoskwinie z puszki - 5 szt (10 połówek),
  • żelatyna do deserów - 1 łyżeczka.
  • woda przegotowana - 2 łyżki,
  • oraz:
  • gorzka czekolada - 10 - 150 g,
  • wiórka kokosowe - 4 łyżki,
  • i niekoniecznie
  • wódka, lub domowa nalewka - 6 łyżek.

 

Sposób przygotowania:

Szachownica z kremem śmietanowym z brzo
Ciasto: Margarynę, olej, cukier i 1/3 szklanki wody podgrzewać na małym ogniu, ciągle mieszając, aż do rozpuszczenia składników. Odstawić i pozostawić do schłodzenia. Schłodzoną masę utrzeć z żółtkami, a potem połączyć z mąką, proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Dodać pianę z ubitych na sztywno białek i delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części do jednej dodać kakao a do drugiej mąkę kartoflaną. Delikatnie wymieszać i przełożyć do dwóh jednakowych wymiarów blaszek 22 x 26 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec ok. 40 minut. Po ostudzeniu pokroić je na pasy 5,5 cm szerokie lub na 2 po 11 cm. Pasy ciasta układać naprzemiennie tzn. obok jasnego pasa położyć ciemne.Krem: Brzoskwinie zmiksować . Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach ciepłej przegotowanej wody. Schłodzoną kremówkę ubić i pod koniec ubijania dodać cukier, wymieszać, połączyć z pozostałymi składnikami kremu. Rozłożyć połowę kremu na spodniej warstwie ułożonego ciasta a na krem układać pasy ciasta w odwrotnej kolejności niż dolną warstwę. Czekoladę rozpuścić na parze, lekko schłodzić i oblać nią ciasto. Na masie czekoladowej rozsypać wiórki kokosowe. Jeśli ma to być wersja ciasta na przyjecie dla dorosłych.. pasy ciasta skrapiamy przed nałożeniem kremu wódką lub nalewką.