Sposób przygotowania:
Szafranowa rolada z fioletowym wnętrzem
Biszkopt: Do jajek dodać cukier i szafran i utrzeć na puszystą biała masę . W osobnej misce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia,przesiać. Stopniowo wsypywać suche składniki do masy jajecznej i delikatnie mieszać łyżką drewnianą. Piekarnik rozgrzać do 185 st. Blachę ( od piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto i równomiernie rozsmarować.Piec około 8-10 minut. Wyjąć z piekarnika na czystą ściereczkę,papierem do góry. Papier zdjąć i biszkopt razem ze ściereczką zwinąć w rulon. Pozostawić do ostygnięcia. Masa: Do miseczki przełożyć 2 łyżki jogurtu, dodać żelatynę i wymieszać. Następnie rozpuścić w kąpieli wodnej aby nie było grudek. Do drugiej miski przełożyć mascarpone, dodać cukier puder oraz ekstrakt wymieszać mikserem. Dodać jogurt oraz rozpuszczoną żelatynę. Wymieszać dokładnie mikserem. Odstawić na kwadrans do lodówki. Wykonanie: Biszkopt rozwinąć i rozsmarować na nim konfiturę. Następnie nałożyć krem jagodowy i także rozsmarować. Posypać obficie borówkami i ponownie zwinąć w rulon. Odłożyć do lodówki na 4-5 godzin. Wierzch: Śmietanę przelać do miski i wstępnie ubić. Następnie dodać cukier i zagęstnik i ubić na sztywno. Delikatnie rozsmarować śmietanę na wierzchu a następnie łyżką utworzyć małe, dekoracyjne górki. Ułożyć borówki i schłodzić jeszcze około 1 godziny. Smacznego!
marietta