monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Szafranowa rolada z fioletowym wnętrzem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Czas na ostatnie wizyty towarzyskie więc rolada świetnie nadaję się do poczęstowania gości, a poza tym rolada zawsze mi się udaje:))

Szafranowa rolada z fioletowym wnętrzem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szafranowa rolada z fioletowym wnętrzem

 

  • Biszkopt:
  • 4 jajka rozm. M
  • 5 łyżek mąki typ 450
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie szafranu ( 0,12 g)
  • Masa:
  • 250 g serka mascarpone
  • 200 g+ 2 łyżki jogurtu jagodowego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżka żelatyny
  • 150 g borówek amerykańskich
  • Wierzch:
  • 200 g śmietany 30%
  • 1 śmietan-fix
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 łyżki borówek
  • Dodatkowo:
  • 4 łyżki konfitury jagodowej

Sposób przygotowania:

Szafranowa rolada z fioletowym wnętrzem
Biszkopt: Do jajek dodać cukier i szafran i utrzeć na puszystą biała masę . W osobnej misce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia,przesiać. Stopniowo wsypywać suche składniki do masy jajecznej i delikatnie mieszać łyżką drewnianą. Piekarnik rozgrzać do 185 st. Blachę ( od piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto i równomiernie rozsmarować.Piec około 8-10 minut. Wyjąć z piekarnika na czystą ściereczkę,papierem do góry. Papier zdjąć i biszkopt razem ze ściereczką zwinąć w rulon. Pozostawić do ostygnięcia. Masa: Do miseczki przełożyć 2 łyżki jogurtu, dodać żelatynę i wymieszać. Następnie rozpuścić w kąpieli wodnej aby nie było grudek. Do drugiej miski przełożyć mascarpone, dodać cukier puder oraz ekstrakt wymieszać mikserem. Dodać jogurt oraz rozpuszczoną żelatynę. Wymieszać dokładnie mikserem. Odstawić na kwadrans do lodówki. Wykonanie: Biszkopt rozwinąć i rozsmarować na nim konfiturę. Następnie nałożyć krem jagodowy i także rozsmarować. Posypać obficie borówkami i ponownie zwinąć w rulon. Odłożyć do lodówki na 4-5 godzin. Wierzch: Śmietanę przelać do miski i wstępnie ubić. Następnie dodać cukier i zagęstnik i ubić na sztywno. Delikatnie rozsmarować śmietanę na wierzchu a następnie łyżką utworzyć małe, dekoracyjne górki. Ułożyć borówki i schłodzić jeszcze około 1 godziny. Smacznego!
Szafranowa rolada z fioletowym wnętrzem
do jajek dodać szafran dodać cukier i utrzeć na biała masę
Szafranowa rolada z fioletowym wnętrzem
do jogurtu dodać żelatynę i rozpuścić ją
Szafranowa rolada z fioletowym wnętrzem
wymieszać serek dodac jogurt i żelatynę
Szafranowa rolada z fioletowym wnętrzem
na biszkopt rozsmarować konfiturę krem i dać borówki