Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Szafranowy jogurtowiec z orzechami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Ciasto, które każdego zachwyca swoim wyglądem i smakiem m.in. dzięki dodatkowi szafranu.

Szafranowy jogurtowiec z orzechami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szafranowy jogurtowiec z orzechami

 

Sposób przygotowania:

Szafranowy jogurtowiec z orzechami
Zaczynamy od przygotowania spodu. Orzechy laskowe wkładamy do tortownicy. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wkładamy orzechy na kwadrans do piekarnika. W tym czasie kroimy daktyle na mniejsze części. Wyjmujemy orzechy i czekamy aż ostygną. Gdy to nastąpi obieramy je, a następnie wkładamy do blendera i mielimy. Łączymy ze sobą zmielone orzechy, pokrojone daktyle, miód i masło o temperaturze pokojowej, wodę - dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną masę wykładamy na spód tortownicy. Kolejno przygotowujemy masę jogurtową. Szafran zalewamy 1-2 łyżeczkami ciepłej wody i czekamy aż puści kolor (aż nitki zaczną się rozpuszczać). Do naczynia wlewamy jogurt, mleczko kokosowe, dodajemy szafran i dokładnie mieszamy mikserem. Całość słodzimy miodem lub cukrem pudrem do smaku. W między czasie rozpuszczamy żelatynę w ciepłej wodzie. Do masy jogurtowej wlewamy żelatynę i dokładnie mieszamy. Przelewamy całość do tortownicy i odstawiamy do lodówki do stężenia. Po wyjęciu ciasto dekorujemy pokrojonym na cztery części kiwi i granatem, posypujemy płatkami migdałowymi lub pozostałymi orzechami laskowymi. Życzę smacznego ;)
Szafranowy jogurtowiec z orzechami
Wkładamy orzechy na kwadrans do piekarnika.
Szafranowy jogurtowiec z orzechami
Łączymy ze sobą zmielone orzechy pokrojone daktyle miód i masło o temperaturze pokojowej wodę - dokładnie mieszamy.
Szafranowy jogurtowiec z orzechami
Szafran zalewamy 1-2 łyżeczkami ciepłej wody i czekamy aż puści kolor (aż nitki zaczną się rozpuszczać).
Szafranowy jogurtowiec z orzechami
Do masy jogurtowej wlewamy żelatynę i dokładnie mieszamy.

Tagi:

beza bezy