aniol1984

aniol1984

Kucharz
[Przepisów: 14]

Szarlotk zapiekanka z kremem francuzkim

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Można podawać na gorąco lub na zimno.

Szarlotk zapiekanka z kremem francuzkim

Składniki:

Szarlotk zapiekanka z kremem francuzkim

 

  • Ciasto:
  • 30 dkg mąki
  • 10 dkg cukru
  • 15 dkg masła
  • 2 - 3 żółtka

 

 

Sposób przygotowania:

Szarlotk zapiekanka z kremem francuzkim
Ciasto: Zagnieść ciasto rozwałkować na okrągły placek. Wyłożyć na natłuszczoną tortownicę pidpiec na złoty kolor w piekarniku w temp 180 stop. Nadzienie Obrać jabłka cienko kroić Układać spiralnie na podpieczonym spodzie. Wymieszać sparzone rodzynki tartą skórkę z pomarańczy i drobno krojone migdały. Wysypać na jabłka. Posypać cukrem i cukrem waniliowym Krem W rondelku zagotować śmietanę Wsypać cukier gotować zmniejszyć ogień mninimum i dodać masło żółtka i energicznie trzepać. Mąkę wymieszać z łyżką wody. Wlać do kremu, mieszać zagotować. Ostudzić. Polać jabłka i wstawić do piekarnika do zarumienienia.