czarownica

czarownica

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 95]

Szarlotka królewska

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszne słodko kwaśne ciacho polecam!

Szarlotka królewska

Składniki:

Szarlotka królewska

 

  • Ciasto:
  • 1 szkl. mąki krupczatki
  • 1 szkl. mąki tortowej
  • 200 g margaryny mlecznej
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki zimnej wody
  • szczypta soli
  • Nadzienie:
  • 1 kg. kwaśnych jabłek
  • 100 g rodzynek
  • 1 kieliszek rumu
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1 budyń waniliowy
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • Wierzch:
  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • 250 ml. śmietany 30%
  • 3 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki żelatyny

Sposób przygotowania:

Szarlotka królewska
Składniki ciasta zagnieść zwinąć w folie i schłodzić w lodówce.Następnie wylepić ciastem natłuszczoną blachę,ponownie schłodzić w lodówce.Rodzynki skropić rumem,odstawić do nasączenia.Jabłka obrać, pokroić w kostkę,poddusić pod przykryciem aż się rozpadną, wystudzić.Mus jabłkowy wymieszać z proszkiem budyniowym i resztą składników nadzienia.Na ciasto wylać nadzienie i piec 30 min. w 200*C.Ostudzić. Na wierzch wylać tężejącą galaretkę. Śmietanę ubić z cukrem, żelatynę rozpuścić 1/4 szkl. gorącej wody, wlać do śmietany i wyłożyć na stężałą galaretkę.