Sposób przygotowania:
Szarlotka Loli
Jabłka umyć , obrać i pokroić na ćwiartki. Pokrojone jabłka poddusić na małym ogniu. Podczas duszenia podlać jabłka małą ilością wody. Pod koniec duszenia dodać 2 łyżeczki cynamonu i jedną torebkę cukru wanilinowego. Całość jeszcze chwilę podusić i dobrze wymieszać.Ciasto:Cukier, margarynę, masło oraz żółtka utrzeć ze sobą. Dodać do tego proszek do pieczenia, mąkę oraz 4 łyżki śmietany. Wszystko razem bardzo dokładnie ugnieść. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną część rozwałkować i dać na formę posmarowaną tłuszczem lub obłożoną papierem do pieczenia. Na położone ciasto dać pokrojone i już podduszone jabłka. Drugą część ciasta rozwałkować i przykryć warstwę jabłkową ( ciasto można także trzeć na tarce i posypać jabłka). Placek piec około 50 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.