Sposób przygotowania:
Szarlotka na korzennym spodzie
Masło i masę marcepanową zagnieść razem ja to robiłam robotem, następnie dodać jajko, cukier, przesiana mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i przyprawami oraz sok pomarańczowy, wyrobić gładkie ciasto. Gotowe ciasto wyjąć z pojemnika robota, uformować w kulę i schłodzić około 1 godziny w lodówce, nie schłodzone ciasto jest mieciutkie.Nadzienie jabłkowe: Jabłka obrać i pokroić w plasterki, dodać do nich wodę i postawić na gazie, kiedy się podgrzeją dodać masło, cukier, skórkę pomarańczową i całość razem dusić kilka minut, aby jabłka zmiękły, ale się nie rozpadły. Do gotowych jabłek dodać cynamon i łyżke proszku budyniowego, dokładnie wymieszać i odstawić do wyrośniecia.Formę taką jak do tarty moja ma około 23 cm średnicy, wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą, następnie dno i boki formy wyłożyć ciastem (3/4 całego ciasta) , nakłuć je w kilku miejscach i posypać pokuszonymi herbatnikami i wyłożyć przestudzone nadzienie jabłkowe.Pozostałe ciasto rozwałkować na wielkość formy i ułożyć na wierzchu ciasta na środku ostrym nożem naciąć w gwiazdkę i delikatnie odchylić rogi tak, aby na środku powstał otworek. Wierzch ciasta posmarować mlekiem i piec w temp. 180 st około 40 min po upieczeniu przestudzić i posypać cukrem pudrem.