Sposób przygotowania:
Winna szarlotka z różową pianką
Ciasto: Mąkę wymieszać z cukrem proszkiem oraz żółtkami i śmietaną, dodać pokrojone zimne masło z lodówki i siekaczem do ciasta rozdrobnić oraz szybko zagnieść ciasto.Większą połową ciasta rozwałkować na wyłożonej pergaminem blasze . Masa jabłkowa: Jabłka obrać pokroić w kostkę, włożyć do rondelka, skropić sokiem z cytryny, dodać cukier waniliowy i dusić na wolnym ogniu, dosładzając w trakcie duszenia miodem, dusić do momentu aż w większości płyn odparuje, wsypać płatki migdałowe wymieszać, zestawić z ognia. Białko ubić na sztywną pianę wmieszać delikatnie w ostudzoną masę jabłkową.Wyłożyć na kruchy spód. Beza: Białka ubić na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier i budyń wiśniowy.Rozsmarować na masie jabłkowej,na wierzchu wyłożyć rozdrobnioną w palcach pozostałym kruchym ciastem. Piec w nagrzanym do 180*c piekarniku około 45-50 minut. Wystudzone lub lekko ciepłe ciasto pokroić posypać pudrem. Smacznego!