Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Szarlotka pod różową pierzynką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Bardzo smaczna szarlotka z różową pianką.

Szarlotka pod różową pierzynką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szarlotka pod różową pierzynką

 

  • 4 jajka (żółtka do ciasta, białka do piany)
  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 25 dkg margaryny (kostka)
  • pół większe szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 opakowanie budyniu malinowego
  • 1,2 kg jabłek
  • cynamon

Sposób przygotowania:

Szarlotka pod różową pierzynką
Z mąki, żółtek, margaryny, cukru, cukru waniliowego, proszku oraz śmietany zagniatamy ciasto jak na makaron. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Zawijamy ciasto w falię aluminiową i wkładamy do lodówki na godzinę. Następnie połowę ciasta rozwałkowujemy i wykładamy na blaszkę. Na ciasto nakładamy obrane i starte na tarce o dużych oczkach jabłka. Oprószamy lekko cynamonem. Z białek ubijamy pianę, wsypujemy budyń i cukier puder. Pianę wykładamy na jabłka. Na pianie kładziemy rozwałkowane i pokrojone w paski pozostałe ciasto (tworząc kratkę). Pieczemy około 50 minut w temp. 165 stopni.
Szarlotka pod różową pierzynką
Z mąki, żółtek, margaryny, cukru, cukru waniliowego, proszku oraz śmietany zagniatamy ciasto jak na makaron. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Zawijamy ciasto w falię aluminiową i wkładamy do lodówki na godzinę.
Szarlotka pod różową pierzynką
Następnie połowę ciasta rozwałkowujemy i wykładamy na blaszkę. Na ciasto nakładamy obrane i starte na tarce o dużych oczkach jabłka. Oprószamy lekko cynamonem.
Szarlotka pod różową pierzynką
Z białek ubijamy pianę, wsypujemy budyń i cukier puder. Pianę wykładamy na jabłka.
Szarlotka pod różową pierzynką
Na pianie kładziemy rozwałkowane i pokrojone w paski pozostałe ciasto (tworząc kratkę). Pieczemy około 50 minut w temp. 165 stopni.