mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Szarlotka spod samiuśkich Tater

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Poza wdzięczną nazwą, charakteryzuje się niebywałym smakiem, cynamonową, warstwową strukturą i kruchym ciastem.

Szarlotka spod samiuśkich Tater Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szarlotka spod samiuśkich Tater

 

  • Kruche ciasto:
  • 500 g mąki krupczatki
  • 1 margaryna/masło (250 g)
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany (min. 18%)

 

 

Sposób przygotowania:

Szarlotka spod samiuśkich Tater
Kruche ciasto: Wszystkie składniki siekam nożem, szybko zagniatam na jednolite ciasto. Odkładam 2/3 ciasta na spód, wykładam nim formę o wymiarach 25 x 40 cm, nakłuwam widelcem i wstawiam do lodówki na pół godziny. Resztę ciasta także wkładam do lodówki.
Masa jabłkowa: Jabłka myję, obieram, usuwam gniazda nasienne, dzielę na ćwiartki, kroję w cienkie plasterki (polecam zrobić to krajalnicą lub robotem kuchennym). Dodaję do jabłek cukier i cynamon, mieszam całość.
Schłodzone ciasto (spód) podpiekam około 10 - 15 minut w temperaturze 170ºC. Po tym czasie wyjmuję, posypuję je obficie bułką tartą - ok. kilka łyżek, by pochłonęła nadmiar wilgoci z jabłek. wykładam plasterki jabłek wymieszanych z przyprawami, na tarce o dużych oczkach ścieram pozostałą część (1/3) ciasta.
Piekę ciasto około godziny w temperaturze 170-180 stopni. Po ostudzeniu posypuję placek cukrem pudrem.
Szarlotka spod samiuśkich Tater
Wszystkie składniki na ciasto umieszczam w misce, szybko mieszam i zagniatam
Szarlotka spod samiuśkich Tater
Jabłka myję, obieram, kroję na mniejsze części, wykrawam gniazda
Szarlotka spod samiuśkich Tater
Obrane jabłka kroję na cienkie plasterki za pomocą krajalnicy
Szarlotka spod samiuśkich Tater
Plasterki jabłek z przyprami mieszam z przyprawami i wykładam na podpieczony spód