mkowalski

mkowalski

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 286]

Szarlotka toffi

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszny jabłecznik toffi- każdego skusi swoim smakiem.

Szarlotka toffi

Składniki:

Szarlotka toffi

 

 

  • Masa jabłkowa:
  • 1 kg jabłek
  • 0,5 szklanki cukru cynamonowego
  • 2 galaretki wiśniowe

 

  • Masa budyniowa:
  • budyń o smaku toffi
  • 0,5 litra mleka
  • 10 dag margaryny
  • 5 dag rodzynek
  • posypka

Sposób przygotowania:

Szarlotka toffi
Na początku robimy ciasto-białka ubijamy z cukrem a następnie dodajemy pozostałe składniki ciasta. Tak przygotowane ciasto pieczemy przez około 25 minut w temperaturze około 180 stopni. Następnie robimy masę jabłkową. Dwa jabłka kroimy a pozostałe trzemy na tarce. Prażymy je z niewielką ilością wody a następnie mieszamy z cukrem oraz galaretką. Studzimy. Jako trzecią część ciasta przygotowujemy masę budyniową. Gotujemy budyń toffi. Następnie zimny, ostudzony budyń miksujemy z masłem oraz dodajemy rodzynki. Ciasto kroimy na dwa krążki. Na pierwszy nakładamy pół masy budyniowej i pół jabłecznej. Przykrywamy drugim krążkiem. Nakładamy resztę masy budyniowej. Natomiast masę jabłeczną wykładamy na wierzch ciasta. Obkładamy nią także boki ciasta. Wierzch ciasta dekorujemy posypką.