Sposób przygotowania:
Szarlotka Władzi z cytrusową nutką
Mieszamy śmietanę z cukrem i drożdżami. Wlewamy je do miski, dodajemy żółtka, mąkę, szczyptę soli i stopione i ostudzone masło - wyrabiamy dokładnie ciasto. Zawijamy ciasto w papier i odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Obieramy dokładnie grapefruita oraz jabłka. Do rondla wsypujemy cukier, dodajemy masło i miąższ grapefruita.Jeśli jabłka są mało kwaśne dodajemy sok z cytryny. Wstawiamy na ogień, dodajemy pokrojone jabłka i przesmażamy je mieszając przez około 5 minut. Studzimy masę. Ciasto wyjmujemy z lodówki, wałkujemy je możliwie cienko (5 mm) i wykładamy nim dno i brzegi foremki. Z resztek ciasta przygotowujemy dekorację walentynkową (lub inną). Nakładamy na ciasto jabłka, układamy dekorację po czym wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temp. 180 st.C około 50 minut w zależności od kształtu formy (grubości masy). Po przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem. Możemy też podać ją na ciepło z lodami waniliowymi.