mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Szarlotka z cukrowymi ciasteczkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Bardzo smaczna szarlotkowa wariacja:) Zachwyca wyglądem i smakiem:)

Szarlotka z cukrowymi ciasteczkami

Składniki:

Szarlotka z cukrowymi ciasteczkami

 

  • Ciasto:

 

 

  • Nadzienie:

 

  • 6 dużych jabłek
  • 3-4 łyżki cukru (+/- w zależności od słodkości jabłek)
  • 1-2 łyżeczki cynamonu
  • 3-4 łyżki grubego cukru kryształu
  • dodatkowo 3 łyżki kaszy manny

Sposób przygotowania:

Szarlotka z cukrowymi ciasteczkami
Wszystkie składniki ciasta zagniatamy i wyrabiamy. Z gotowego formujemy dużą kulę i na godzinę wkładamy ją do lodówki.

Jabłka obieramy ze skórki, pozbawiamy gniazd nasiennych i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Mieszamy z cukrem i cynamonem oraz manną.

Piekarnik nagrzewamy do 180 °C. Formę (prostokątną o wymiarach 25 x 40 cm wykładamy pergaminem.

Wyjęte z lodówki ciasto dzielimy na dwie części. Pierwszą z nich wałkujemy tak, aby dopasować ją wymiarami do powierzchni blachy. Na ciasto kładziemy warstwę jabłek.

Można to zrobić tradycyjnie - drugim identycznym plackiem, troszkę ciekawiej - długimi, splecionymi ze sobą paseczkami lub finezyjnie - wyciąć foremką do ciastek fikuśne kształty i poukładać na powierzchni.
Na koniec posypujemy grubym cukrem i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy około 40-50 min.