Sposób przygotowania:
Szarlotka z cukrowymi ciasteczkami
Wszystkie składniki ciasta zagniatamy i wyrabiamy. Z gotowego formujemy dużą kulę i na godzinę wkładamy ją do lodówki.
Jabłka obieramy ze skórki, pozbawiamy gniazd nasiennych i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Mieszamy z cukrem i cynamonem oraz manną.
Piekarnik nagrzewamy do 180 °C. Formę (prostokątną o wymiarach 25 x 40 cm wykładamy pergaminem.
Wyjęte z lodówki ciasto dzielimy na dwie części. Pierwszą z nich wałkujemy tak, aby dopasować ją wymiarami do powierzchni blachy. Na ciasto kładziemy warstwę jabłek.
Można to zrobić tradycyjnie - drugim identycznym plackiem, troszkę ciekawiej - długimi, splecionymi ze sobą paseczkami lub finezyjnie - wyciąć foremką do ciastek fikuśne kształty i poukładać na powierzchni.
Na koniec posypujemy grubym cukrem i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy około 40-50 min.
Jabłka obieramy ze skórki, pozbawiamy gniazd nasiennych i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Mieszamy z cukrem i cynamonem oraz manną.
Piekarnik nagrzewamy do 180 °C. Formę (prostokątną o wymiarach 25 x 40 cm wykładamy pergaminem.
Wyjęte z lodówki ciasto dzielimy na dwie części. Pierwszą z nich wałkujemy tak, aby dopasować ją wymiarami do powierzchni blachy. Na ciasto kładziemy warstwę jabłek.
Można to zrobić tradycyjnie - drugim identycznym plackiem, troszkę ciekawiej - długimi, splecionymi ze sobą paseczkami lub finezyjnie - wyciąć foremką do ciastek fikuśne kształty i poukładać na powierzchni.
Na koniec posypujemy grubym cukrem i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy około 40-50 min.