msewka

msewka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 607]

Szarlotka z dodatkiem śliwek.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Smaczne ciasto na świąteczny długi weekend sierpniowy.Z sezonowymi owocami.

Szarlotka z dodatkiem śliwek. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szarlotka z dodatkiem śliwek.

 

  • 25 dag masła
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku dopieczenia
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy
  • 15 łyżek musu z jabłek np.https://gotujmy.pl/mus-z-papierowek-na-bogato-,przepisy,159426.html
  • 2 łyżki czubate wiórek kokosowych
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Szarlotka z dodatkiem śliwek.
Okrągła dużą tortownicę o średnicy ok.30 cm posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą.Piekarnik podgrzać do ok.80 stopni. Miękkie (ale nie stopione) masło utrzeć pałką drewnianą na gładko.Dodać cukier i po utarciu dodawać po 1 jajku. Przez sito wsypywać stopniowo obie mąki i proszek do pieczenia.Wyrobić szybko ciasto-można ręką. Większą część wyłożyć do tortownicy,rozsmarować. Na tym rozsmarować mus jabłkowy.Łyżką nakładać resztę ciasta,lekko rozsmarowując.Oprószyć wiórkami kokosowymi.Wstawić do podgrzanego piekarnika i zwiększyć temperaturę do 160stopni. Piec w termoobiegu ok.50 minut.Sprawdzić patyczkiem,czy jest upieczone (wbić patyczek do szaszłyków w ciasto i jeśli patyczek jest suchy,to znaczy,że ciasto nam się upiekło).Jeszcze ciepłe oprószyć cukrem pudrem.
Szarlotka z dodatkiem śliwek.
Utrzeć miękkie masło z cukrem i jajkami.Dodać mąki i proszek do pieczenia.
Szarlotka z dodatkiem śliwek.
W wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tortownicy rozmarować część ciasta.
Szarlotka z dodatkiem śliwek.
Na cieście rozsmarować mus z jabłek,śliwek i agrestu-zimny.
Szarlotka z dodatkiem śliwek.
Na masie owocowej rozsmarować pozostałe ciasto.Oprószyć wiórkami kokosowymi i upiec.