Sposób przygotowania:
Szarlotka z dynią i jabłkamiETAP 1:
Dynię pokroić, skropić olejem, ułożyć na blaszce i upiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, ostudzić, zmiksować.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, posiekać z tłuszczem. Dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię, włożyć do lodówki na pół godziny.
ETAP 2:
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce do ogórków, odcisnąć z soku. Dynię zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Jabłka połączyć z dynią, dodać cukier, przyprawę do szarlotki i mąkę ziemniaczaną, wymieszać.
ETAP 3:
Ciasto podzielić na dwie części rozwałkować.
Jedną część ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posypać bułką tartą, wyłożyć jabłka.
ETAP 4:
Przykryć drugim ciastem, nakłuć widelcem i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, Piec około 40 minut. Ostudzone ciasto oprószyć cukrem pudrem z wanilią.
redakcja