Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Szarlotka z dynią i jabłkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ciasto z jabłkami z dodatkiem dyni i przyprawy do szarlotki jest aromatyczne i wilgotne, po prostu pyszne.

Szarlotka z dynią i jabłkami

Składniki:

Szarlotka z dynią i jabłkami

 

Sposób przygotowania:

Szarlotka z dynią i jabłkami

ETAP 1:

Szarlotka z dynią i jabłkami
Wszystkie składniki ciasta razem połączyć i zagnieść ciasto

Dynię pokroić, skropić olejem, ułożyć na blaszce i upiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, ostudzić, zmiksować.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, posiekać z tłuszczem. Dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię, włożyć do lodówki na pół godziny.

ETAP 2:

Szarlotka z dynią i jabłkami
Do jabłek dodać pozostałe składniki i wymieszać

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce do ogórków, odcisnąć z soku. Dynię zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Jabłka połączyć z dynią, dodać cukier, przyprawę do szarlotki i mąkę ziemniaczaną, wymieszać.

ETAP 3:

Szarlotka z dynią i jabłkami
Rozwałkowane ciasto posypać bułką tartą i wyłożyć farsz

Ciasto podzielić na dwie części rozwałkować.
Jedną część ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posypać bułką tartą, wyłożyć jabłka.

ETAP 4:

Szarlotka z dynią i jabłkami
Na wyłożone jabłka ułożyć drugą część ciasta

Przykryć drugim ciastem, nakłuć widelcem i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, Piec około 40 minut. Ostudzone ciasto oprószyć cukrem pudrem z wanilią.