mz00ms

mz00ms

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 710]

Szarlotka z kremem ricotta

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Smaczna, inna szarlotka z kremem

Szarlotka z kremem ricotta

Składniki:

Szarlotka z kremem ricotta

 

  • MASA JABŁKOWA:
  • 1kg jabłek
  • sok z 1 cytryny
  • 3 łyżki miodu
  • CIASTO SEROWE:
  • 150g twarogu
  • 4 łyżki oleju
  • 75g cukru
  • 1op cukru waniliowego
  • 3 łyżki mleka
  • 300g mąki
  • 1/2op proszku do pieczenia
  • KREM RICOTTA I KRUSZONKA:
  • 3 jajka
  • 1op cukru waniliowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 150g cukru
  • 250g sera ricotta
  • 2łyżki kaszy mannej
  • 175g mąki
  • 1łyżeczka cynamonu
  • 80g masła

 

Sposób przygotowania:

Szarlotka z kremem ricotta
Przygotować masę jabłkową: Owoce umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki. Włożyć do garnka, dodać sok z cytryny, 3łyżki wody, miód, przykryć, dusić 8minut. Wystudzić, wyłożyć na sito, osączyć. Przygotować ciasto serowe: wszystkie składniki włożyć do miski, zmiksować, zagnieść dłońmi. Głęboką blachę 24x35cm nasmarować tłuszczem. Ciasto rozwałkować na stolnicy i przełożyć na blachę. Piekarnik rozgrzać do 180stopni. Przygotować krem: Jajka rozdzielić. Białka ubić z cukrem waniliowym i sokiem z cytryny na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z 70g cukru, wymieszać z serem ricotta i kaszą manną. Porcjami dodać pianę, wymieszać. Krem wyłożyć na ciasto, wygładzić, rozprowadzić na nim masę jabłkową. Przygotować kruszonkę: Mąkę wsypać do miski, dodać 80g cukru, szczyptę proszku do pieczenia, cynamon i zimne masło. Ze składników wyrobić kruszonkę, posypać nią masę jabłkową. Ciasto piec 50minut. Wyjąć z piekarnika, wystudzić w blasze.