Sposób przygotowania:
Szarlotka z kremem ricotta
Przygotować masę jabłkową: Owoce umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki. Włożyć do garnka, dodać sok z cytryny, 3łyżki wody, miód, przykryć, dusić 8minut. Wystudzić, wyłożyć na sito, osączyć. Przygotować ciasto serowe: wszystkie składniki włożyć do miski, zmiksować, zagnieść dłońmi. Głęboką blachę 24x35cm nasmarować tłuszczem. Ciasto rozwałkować na stolnicy i przełożyć na blachę. Piekarnik rozgrzać do 180stopni. Przygotować krem: Jajka rozdzielić. Białka ubić z cukrem waniliowym i sokiem z cytryny na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z 70g cukru, wymieszać z serem ricotta i kaszą manną. Porcjami dodać pianę, wymieszać. Krem wyłożyć na ciasto, wygładzić, rozprowadzić na nim masę jabłkową. Przygotować kruszonkę: Mąkę wsypać do miski, dodać 80g cukru, szczyptę proszku do pieczenia, cynamon i zimne masło. Ze składników wyrobić kruszonkę, posypać nią masę jabłkową. Ciasto piec 50minut. Wyjąć z piekarnika, wystudzić w blasze.