Sposób przygotowania:
Szarlotka z polewąBiszkopt:
Margarynę rozpuścić. Ostudzić. Białka ubić na sztywną pianę z solą. Dodać cukier, chwilę miksować. Następnie dodawać po żółtku. Delikatnie połączyć.
Potem dodać przesiane mąki i wymieszać. Na koniec połączyć z margaryną. Wylać na blaszkę 23x30 cm wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec około 20 minut w 180 stopniach.
Masa jabłkowa:
Jabłka pokroić w kostkę. Prażyć z cukrem, aż odparuje płyn. Potem połączyć z galaretką.
Masa budyniowa
W jednej szklance mleka rozmieszać żółtka, mąkę i cukier. Resztę zagotować z margaryną.
Do gotującego mleka wlać masę żółtkową i mieszać, aż zgęstnieje.
Składanie ciasta:
Na biszkopt ułożony w blaszce przełożyć masę jabłkową. Pozostawić do ostudzenia. Następnie przełożyć masę budyniową.
Na zimne ciasto wylać lekko ostudzoną polewę, którą robimy następująco: masło zagotować z mlekiem, dodać cukier puder, zamieszać. Mieszając dodać kakao.
Wyrobić na gładką masę. Smacznego.