czarrna

czarrna

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 300]

Szaszłyki ze schabu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Szaszłyki są niezastąpione na grillu, robią furorę wśród rodziny i znajomych, warto wykorzystywać różne rodzaje mięsa :)

Szaszłyki ze schabu

Składniki:

Szaszłyki ze schabu

 

  • 1/2 kg schabu wieprzowego
  • marynata:
  • 1 łyżka przyprawy do szaszłyków
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka maggi
  • 2 łyżki posiekanych świeżych ziół: pietruszki, szałwii, oregano i lubczyku
  • dodatkowo:
  • 1/2 małej cukinii
  • 1/2 małego bakłażana
  • 1/2 czerwonej papryki
  • kilka pieczarek

Sposób przygotowania:

Szaszłyki ze schabu
Schab pokroić w plastry i rozbić. Składniki marynaty wymieszać i natrzeć plastry schabu, odstawić.

Paprykę pokroić w kostkę, pieczarki w ćwiartki, cukinię i bakłażana w plastry.

Warzywa wrzucić do miski, skropić olejem i posypać przyprawą do szaszłyków.

Plastry schabu pokroić na paski. Każdy pasek składać na dwa lub trzy i nabijać na patyczki do szaszłyków na przemian z warzywami.

Grillować około pół godziny na aluminiowych tackach na średnio rozgrzanym grillu. Smacznego :)