Rossie

Rossie

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 199]

Sznycel bawarski i farfalle w kurkach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Sznycel po bawarsku z makaronem farfalle w sosie kurkowo-śmietanowym.

Sznycel bawarski i farfalle w kurkach

Składniki:

Sznycel bawarski i farfalle w kurkach

 

  • 3 plastry schabu wieprzowego o grubości 2,5cm
  • 3 łyżeczki chrzanu
  • 3 łyżeczki musztardy
  • 1 jajko
  • 2 łyżki tartej bułki i 2 łyżki mąki pszennej na panierkę
  • sól i pieprz
  • olej 1 duża cebula
  • makaron farfalle
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • 2 solidne garście kurek
  • pół szklanki białego wytrawnego wina
  • pól szklanki rosołu drobiowego
  • biała część pora
  • świeża natka pietruszki
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • szczypta cząbru i imbiru
  • łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki masła

Sposób przygotowania:

Sznycel bawarski i farfalle w kurkach
Masło rozpuścić na głębokiej patelni, przesmażyć na nim kurki razem z pokrojonym w plasterki porem. Kiedy por się zeszkli, zalać całość rosołem i winem, zagotować, dodać zahartowaną śmietanę, posiekaną nać pietruszki, cząber i imbir, ziele ang, liść laurowy, doprawić solą i pieprzem i dusić całość pod przykryciem na małym ogniu 10 minut. Zagęścić mąką rozrobioną z zimną wodą, zagotować. Makaron farfalle ugotować al dente. Mięso umyć i osuszyć. Każdy plaster z jednej strony posmarować łyżeczką chrzanu, z drugiej - łyżeczką musztardy. oproszyć solą i pieprzem. Zanurzyć w rozkłóconym jajku, a następnie w mące zmieszanej z bułką tartą, smażyć na oleju na rumiano z obu stron. Obok sznycli smażyc pokrojoną w grube plastry cebulę, które potem ułozymy na mięsku. Polecam!