Sposób przygotowania:
Sznycle panierowane w nerkowcach
Pierś z kurczaka podzielić na 4 części, rozklepać tłuczkiem do mięsa . Posolić , popieprzyć .Orzechy nerkowca zmielić w malakserze ( ok. 5 dag ) i wymieszać z bułką tartą.Panierować w bułce tartej z orzechami, jajku i znów bułce tartej .Smażyć na rumiano na oleju .Gotowe przełożyć do garnka. Dodać łyżkę masła , podlać wodą i dusić kilka minut pod przykryciem. W tym czasie na patelence do smażenia przepiórczych jajek sadzonych ( mam taką stareńką - nie wiem czy są nowe ) lub normalnej patelni usmażyć na maśle 8 sadzonych jajek przepiórczych ( ja lubię jak są lekko chrupkie od spodu ale można normalnie jak zwykłe jajka ). Sznycle podawać obłożone jajkami sadzonymi ( po 2 na każdy ), polane sosem z duszenia . *jako dodatek polecam ziemniaki z wody z koprem ** jako drugi dodatek sugeruję sałatę z pokruszonymi orzechami, pestkami dyni , pomidorkami koktajlowymi i szczypiorem polaną dresingiem z oleju z orzechów , soku z cytryny i przypraw ( sól, pieprz, cukier )