Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Sznycle panierowane w nerkowcach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Ostatnio kupiłam orzechy nerkowca - w zasadzie ze względów zdrowotnych ( podobno dobrze je jeść przy cukrzycy, a to się przyda mojej Mamie).

Sznycle panierowane w nerkowcach Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sznycle panierowane w nerkowcach

 

 

Sposób przygotowania:

Sznycle panierowane w nerkowcach
Pierś z kurczaka podzielić na 4 części, rozklepać tłuczkiem do mięsa . Posolić , popieprzyć .Orzechy nerkowca zmielić w malakserze ( ok. 5 dag ) i wymieszać z bułką tartą.Panierować w bułce tartej z orzechami, jajku i znów bułce tartej .Smażyć na rumiano na oleju .Gotowe przełożyć do garnka. Dodać łyżkę masła , podlać wodą i dusić kilka minut pod przykryciem. W tym czasie na patelence do smażenia przepiórczych jajek sadzonych ( mam taką stareńką - nie wiem czy są nowe ) lub normalnej patelni usmażyć na maśle 8 sadzonych jajek przepiórczych ( ja lubię jak są lekko chrupkie od spodu ale można normalnie jak zwykłe jajka ). Sznycle podawać obłożone jajkami sadzonymi ( po 2 na każdy ), polane sosem z duszenia . *jako dodatek polecam ziemniaki z wody z koprem ** jako drugi dodatek sugeruję sałatę z pokruszonymi orzechami, pestkami dyni , pomidorkami koktajlowymi i szczypiorem polaną dresingiem z oleju z orzechów , soku z cytryny i przypraw ( sól, pieprz, cukier )
Sznycle panierowane w nerkowcach
Orzechy nerkowca zmielić i wymieszać z bułka tartą
Sznycle panierowane w nerkowcach
Panierować sznycle w bułce zmieszanej ze zmielonymi orzechami
Sznycle panierowane w nerkowcach
Usmażyć sznycle na rumiano - przełożyc do rondelka - dodać masło - podlać wodą i dusić pod przykryciem
Sznycle panierowane w nerkowcach
Usmażyć sadzone jajka przepiórcze ( ja smażę na chrupko )