Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Sznycle z piersi kurczaka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Sznycle z piersi kurczaka ze staropolskim akcentem.

Sznycle z piersi kurczaka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sznycle z piersi kurczaka

 

  • 1 czubata łyżeczka przyprawy do kurczaka po staropolsku
  • 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • sól czosnkowa - wg uznania
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka
  • olej do smażenia
  • bułka tarta do obtoczenia

Sposób przygotowania:

Sznycle z piersi kurczaka
Do miseczki przesypać przyprawy, zioła i sól czosnkową, dodać ocet i miód, dokładnie wymieszać. Piersi z kurczaka podzielić na 4 porcje. Każdą ponacinać tak, żeby były cieńsze. Kawałki mięsa dokładnie natrzeć przygotowaną marynatą i odstawić do lodówki na minimum 30 minut. Jajko wbić do miseczki, rozbełtać i wymieszać z mlekiem. Kawałki zamarynowanego mięsa maczać w jajku i obtaczać w bułce tartej. Kłaść je na rozgrzany na patelni olej. Smażyć na rumiano z obu stron.
Sznycle z piersi kurczaka
Wszystkie składniki marynaty przełożone do miseczki.
Sznycle z piersi kurczaka
Podzielone na porcje i ponacinane piersi z kurczaka.
Sznycle z piersi kurczaka
Kawałki mięsa dokładnie natarte przygotowaną marynatą.
Sznycle z piersi kurczaka
Zamarynowane mięso w panierce smażone na oleju.