SUPERPRZEPIS

Szparagi Eli w boczku z sosem

  • 1
  • eli_555
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Szparagi Eli w boczku z sosem

Przygotowałam obgotowane szparagi zapiekane w plastrach boczku . Szparagi podałam z sosem śmietanowo serowym.

Składniki:

Szparagi Eli w boczku z sosem

szparagi

  • 18 cienkich zielonych szparagów
  • sól do smaku
  • cukier do smaku
  • 100 g boczku wędzonego w cienkich plastrach
  • olej do wysmarowania formy

sos

Sposób przygotowania:

Szparagi Eli w boczku z sosem

przygotowanie szparagów

Szparagi Eli w boczku z sosem
Szparagi obgotować, schłodzić i osuszyć.

Ze szparagów odłamać zdrewniałe końcówki. Szparagi włożyć do wąskiego, wysokiego garnka końcówkami do góry.

Zalać szparagi wrzącą wodą tak żeby końcówki wystawały ponad wodę.

Gotować szparagi 5 minut i przełożyć do lodowatej wody. Schłodzone szparagi wyjąć z wody i osuszyć.

przygotowanie szparagów cd

Szparagi Eli w boczku z sosem
Z opakowania wyjąć wędzony boczek w plastrach.

Odpakować surowy wędzony boczek pokrojony w cienkie plastry.

przygotowanie szparagów cd

Szparagi Eli w boczku z sosem
Owinąć plastrami boczku po trzy szparagi.

Szparagi podzielić po trzy sztuki i owinąć plastrami boczku.

przygotowanie sosu

Szparagi Eli w boczku z sosem
Zetrzeć na tarce z małymi oczkami ser bursztyn.

Długo dojrzewający ser Bursztyn zetrzeć na tarce z małymi oczkami.

przygotowanie sosu cd

Szparagi Eli w boczku z sosem

Śmietanę kremówkę wlać do garnka i zagotować.

przygotowanie sosu cd

Szparagi Eli w boczku z sosem

Do gorącej śmietany dodać ser i mieszać aż się rozpuści. Sos doprawić do smaku solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i gałką muszkatołową. Zapieczone szparagi podawać polane sosem. Smacznego!


Tagi:

szparagi danie