Sposób przygotowania:
Szparagi Eli w boczku z sosemprzygotowanie szparagów
Ze szparagów odłamać zdrewniałe końcówki. Szparagi włożyć do wąskiego, wysokiego garnka końcówkami do góry.
Zalać szparagi wrzącą wodą tak żeby końcówki wystawały ponad wodę.
Gotować szparagi 5 minut i przełożyć do lodowatej wody. Schłodzone szparagi wyjąć z wody i osuszyć.
przygotowanie szparagów cd
Odpakować surowy wędzony boczek pokrojony w cienkie plastry.
przygotowanie szparagów cd
Szparagi podzielić po trzy sztuki i owinąć plastrami boczku.
przygotowanie sosu
Długo dojrzewający ser Bursztyn zetrzeć na tarce z małymi oczkami.
przygotowanie sosu cd
Śmietanę kremówkę wlać do garnka i zagotować.
przygotowanie sosu cd
Do gorącej śmietany dodać ser i mieszać aż się rozpuści. Sos doprawić do smaku solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i gałką muszkatołową. Zapieczone szparagi podawać polane sosem. Smacznego!
gusia1000