Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Książka Kucharska: Najlepsze przepisy na szparagi

Szparagi zapiekane z parmezanem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 3

Szparagi zapiekane z serem parmezan: szparagi ugotować w osolonej i odrobinę posłodzonej wodzie, odsączyć...

Szparagi zapiekane z parmezanem

Składniki:

Szparagi zapiekane z parmezanem

 

Sposób przygotowania:

Szparagi zapiekane z parmezanem
Szparagi ugotować w osolonej i odrobinę posłodzonej wodzie, odsączyć i pokroić na niewielkie kawałki. Wysmarować masłem sześć kokilek lub metalowych foremek. Na dno każdej z nich wbić jajko, ostrożnie, aby się nie rozlało żółtko. Posolić i wstawić do nagrzanego piekarnika na około 5 minut. Gdy już białka się zetną, wyjąć z piekarnika, włożyć na jajka kawałki szparagów, posypać bułką tartą wymieszaną z serem parmezanem, na wierzch wyłożyć wiórki masła. Zapiekać w piekarniku, aż ser się rozpuści. Szparagi zapiekane z parmezanem podawać gorące.