Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Szpinak z sosem arachidowym (Wietnam)

  • CZAS:
         
ocena: 2/5 głosów: 1

Od szpianku odciąć łodyżki. Zblanszować liście w gorącej wodzie i przelać zimną.

Szpinak z sosem arachidowym (Wietnam)

Składniki:

Szpinak z sosem arachidowym (Wietnam)

 

  • 750 g dojrzałego szpinaku
  • 3 posiekane dymki
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 1,5 łyżki oleju
  • 1/4 szkl posiekanych orzeszków ziemnych
  • sól
  • pieprz
  • kolendra do przybrania
  • Sos arachidowy:
  • 1/3 szkl gładkiego masła orzechowego
  • 1/2 szkl mleczka kokosowego
  • 1,5 łyżki cukru
  • 1/3 szkl słodkiego sosu chili
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1/3 szkl bulionu warzywnego

Sposób przygotowania:

Szpinak z sosem arachidowym (Wietnam)
Od szpianku odciąć łodyżki. Zblanszować liście w gorącej wodzie i przelać zimną. Dokładnie odcedzić. Wymieszać w rondelku na małym ogniu składniki sosu. Usmażyć dymke i czosnek na oleju aż będą miękkie, dodać orzeszki, szpinak i sos. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Przybrać kolendrą.

Tagi:

szpinak sosy