Książka Kucharska: Kuchnie świata w wersji vege

Szpinakowe Sajgonki :)

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Zakochana w kącie stałam , rozmyślałam rozmyślałam - wtem Koń rzucił jakieś hasło-sajgonkowe kupmy ciasto!

Szpinakowe Sajgonki :)

Składniki:

Szpinakowe Sajgonki :)

 

  • krewetki królewskie obrane około 150gram
  • szpinak mrożony około 200 gram
  • 2 łyżki nasion sezamu
  • kiełki fasoli około 125 gram
  • ciasto na sajgonki kilka płatów
  • ząbek czosnku
  • płatki chilli
  • sól morska
  • masło łyżka
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • olej do smażenia sajgonek
  • czosnek granulowany
  • makaron ryżowy nitki
  • sos sojowy albo sos teriyaki ( u mnie teriyaki )

 

Sposób przygotowania:

Szpinakowe Sajgonki :)
Uwielbiam sajgonki , to mój autorski pomysł i gorąco polecam:) Zaczynam od ugotowania szpinaku w osolonej wodzie.Następnie odcedzam i zostawiam do ostygnięcia.Na odrobinie oliwy z oliwek z dodatkiem łyżki masła podsmażam obrane i pokrojone w kosteczkę krewetki z dodatkiem posiekanego drobniutko czosnku i odrobiną soli , pieprzu i płatków chilli.Po paru minutach dodaję kiełki fasoli i zmniejszam gaz na kolejne 5 minut.Następnie całość przekładam do miski , mieszam ze szpinakiem i sezamem.Na ciasto sajgonkowe nakładam farsz i roluję w sajgonki :) Makaron zanurzam we wrzątku osolonym i zostawiam na 3-4 minuty.Odcedzam.Sajgonki smażę na głębokim oleju aż się ładnie zarumienią.Wykładam na makaron i polewam sosem.Polecam Kochani , bo niebo w gębie !!!