Sposób przygotowania:
Paszteciki z fetą i szpinakiem (Grecja)
Przygotować ciasto: przesianą mąkę wymieszać na stolnicy z solą, stopniowo dodawać oliwę, następnie wodę (ciasto powinno jej wchłonąć ok 1 szkl), cały czas wyrabiając ciasto rękami. Gdy będzie elastyczne, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę. W tym czasie przygotować farsz: szpinak rozmrozić, fetę rozdrobnić, połączyć ze szpinakiem, dodać jajko i oliwę, całość zmiskować. Doprawić pieprzem i solą. Rozwałkować ciasto na grubość ok 3 mm, a następnie pokroić na kwadraty o boku 10 cm. Rozłozyć na nich masę szpinakową, skleić rogi do środka, lekko je zwilżając. Posmarować powstałe paszteciki rozmąconym jajkiem, posypać sezamem i ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blaszce. Piec ok 35 min w piekarniku nagrzanym do temp 190 st. Podawać gorące.
Barbara Malafouris