Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Sztuka mięsa z sosem kawiorowym

         
ocena: 4/5 głosów: 2

Naszpikować słoniną cielęcą pieczeń. Na dno rondla włożyć kilka

Sztuka mięsa z sosem kawiorowym

Składniki:

Sztuka mięsa z sosem kawiorowym

 

  • 1 pieczeń cielęca
  • 20 dag słoniny
  • 1 marchew
  • 1 cebula
  • 1 pietruszka
  • 1 por
  • 1/2 selera
  • 1,5 szkl bulionu
  • 1 szkl wina
  • 3-4 listki laurowe
  • sól
  • 5-6 goździków
  • trochę pieprzu
  • Sos:
  • 3 łyżki kawioru
  • 1/2 łyżki masła
  • kawałek kostki bulionowej
  • 1/2 łyżki soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Sztuka mięsa z sosem kawiorowym
Naszpikować słoniną cielęcą pieczeń. Na dno rondla włożyć kilka kawałków słoniny i włoszczyzny, położyć na to pieczeń, zalać 1,5 szkl bulionu i szklanką wina, wsypać trochę listków laurowych, goździków, pieprzu, skórki cytrynowej i przewracając dusić do miękkości. Gdy mięso będzie gotowe pokroić i zalać następującym sosem: przecedzić sos z cielęciny, zebrać tłuszcz, włożyć 3 łyżki niesłonego kawioru, kawałek kostki bulionowej, 1/2 łyżki masła i tyle samo soku cytrynowego i zagotować. Podawać obłożone smażonymi ziemniakami.