Sposób przygotowania:
Szybkie gołąbki
Przygotowanie gołąbków: Kapustę bardzo drobno szatkujemy. Mięso mielimy na drobnych oczkach. Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie, aby był jeszcze lekko twardy. Odcedzamy, hartujemy zimną wodą. Cebulę obieramy, siekamy w bardzo drobną kostkę. Do kapusty dodajemy zmielone mięso, ugotowany ryż, surowe jajka oraz kaszę mannę. Dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy. Z masy formujemy średniej wielkości gołąbki i panierujemy je delikatnie w mące pszennej (masa powinna być bardzo delikatna, wprost puszysta, ale jednocześnie nie może się rozwalać). Gołąbki smażymy z obu stron na rumiano. Czynność powtarzamy do wyczerpania składników.Przygotowanie sosu: Czosnek i cebulę obieramy, siekamy w bardzo drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju (około 1-2 łyżek) i przesmażamy na nim najpierw cebulę, a po chwili dodajemy także czosnek. Gdy warzywa ładnie się przyrumienią, dodajemy pomidory z puszki lub domowy przecier pomidorowy. Jeśli używamy gotowych pomidorów z puszki, wlewamy dodatkowo około 120 ml wody. Pomidory z puszki można wcześniej zmiksować, ale ja wolę takie całe w kawałkach. Gdy sos się zagotuje, ściągamy go z ognia i doprawiamy solą oraz pieprzem. Sosem zalewamy gołąbki i gotujemy je na bardzo wolnym ogniu około 30 minut.