Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Książka Kucharska: Przepisy na smaczne gołąbki

Szybkie gołąbki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Szybkie gołąbki bez zawijania

Szybkie gołąbki

Składniki:

Szybkie gołąbki

 

  • Składniki na około 25 gołąbków:

 

  • 70 dag białej kapusty

 

  • 60 dag surowej szynki

 

 

  • 1 średnia cebula

 

 

  • 4 czubate łyżki kaszy manny bio (może być też zwykła)

 

 

 

 

 

 

 

  • Składniki na sos:

 

  • 2 puszki krojonych pomidorów lub 1 litr domowego przecieru pomidorowego

 

  • 1 nieduża cebula

 

  • 1 duży lub 2 mniejsze ząbki polskiego czosnku

 

 

 

Sposób przygotowania:

Szybkie gołąbki
Przygotowanie gołąbków: Kapustę bardzo drobno szatkujemy. Mięso mielimy na drobnych oczkach. Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie, aby był jeszcze lekko twardy. Odcedzamy, hartujemy zimną wodą. Cebulę obieramy, siekamy w bardzo drobną kostkę. Do kapusty dodajemy zmielone mięso, ugotowany ryż, surowe jajka oraz kaszę mannę. Dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy. Z masy formujemy średniej wielkości gołąbki i panierujemy je delikatnie w mące pszennej (masa powinna być bardzo delikatna, wprost puszysta, ale jednocześnie nie może się rozwalać). Gołąbki smażymy z obu stron na rumiano. Czynność powtarzamy do wyczerpania składników.Przygotowanie sosu: Czosnek i cebulę obieramy, siekamy w bardzo drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju (około 1-2 łyżek) i przesmażamy na nim najpierw cebulę, a po chwili dodajemy także czosnek. Gdy warzywa ładnie się przyrumienią, dodajemy pomidory z puszki lub domowy przecier pomidorowy. Jeśli używamy gotowych pomidorów z puszki, wlewamy dodatkowo około 120 ml wody. Pomidory z puszki można wcześniej zmiksować, ale ja wolę takie całe w kawałkach. Gdy sos się zagotuje, ściągamy go z ognia i doprawiamy solą oraz pieprzem. Sosem zalewamy gołąbki i gotujemy je na bardzo wolnym ogniu około 30 minut.