Sposób przygotowania:
Szynka pieczona z orzechami
Z szynki uformować ładną kulkę za pomocą nici, z soli peklowej i wody przygotować zalewę dodać przyprawy i cebulę, zalać ciasno ułożoną szynkę i peklować minimum 24 godziny a najlepiej 3 dni w chłodnym miejscu, obracając codziennie w zalewie. Wyjąć z zalewy, osuszyć i włożyć do rękawa foliowego, zamykając jeden koniec na początku. Do rękawa wlać pół szklanki wody z Vegetą. Posiekać zimne masło z orzechami, ząbkiem czosnku i bułka tarta, nałożyć na mięso łyżka i rozsmarować po wierzchu. Zamknąć rękaw i piec w 170 st. Po około godzinie rękaw ostrożnie naciąć u góry aby krokant się zrumienił- jakieś 15-20 min pieczenia. Pozostawić w rękawie do całkowitego wystygnięcia.
kaja