kaja

kaja

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 162]

Książka Kucharska: Pyszne mięsa na stół wielkanocny

Szynka pieczona z orzechami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Aromatyczna szyneczka z krokantem orzechowym na górze.

Szynka pieczona z orzechami

Składniki:

Szynka pieczona z orzechami

 

Sposób przygotowania:

Szynka pieczona z orzechami
Z szynki uformować ładną kulkę za pomocą nici, z soli peklowej i wody przygotować zalewę dodać przyprawy i cebulę, zalać ciasno ułożoną szynkę i peklować minimum 24 godziny a najlepiej 3 dni w chłodnym miejscu, obracając codziennie w zalewie. Wyjąć z zalewy, osuszyć i włożyć do rękawa foliowego, zamykając jeden koniec na początku. Do rękawa wlać pół szklanki wody z Vegetą. Posiekać zimne masło z orzechami, ząbkiem czosnku i bułka tarta, nałożyć na mięso łyżka i rozsmarować po wierzchu. Zamknąć rękaw i piec w 170 st. Po około godzinie rękaw ostrożnie naciąć u góry aby krokant się zrumienił- jakieś 15-20 min pieczenia. Pozostawić w rękawie do całkowitego wystygnięcia.

Tagi:

tarta szynka