Sposób przygotowania:
Szynka pieczona z ziemniakami
Umyte mięso natrzeć musztardą wymieszaną ze zmiażdżonym czosnkiem, ziołami, solą, pieprzem i odstawić na 2-3 godz. w chłodne miejsce. Następnie mięso zasznurować, zrumienić na tłuszczu w dużym rondlu, wlać trochę gorącej wody, przykryć i dusić na małym ogniu. Po 1/2 godziny dookoła pieczeni ułożyć obrane ziemniaki i cebulki, oprószyć je solą i pieprzem, dodać liść laurowy i wstawić do gorącego piekarnika na 50-60 min. W czasie pieczenia ziemniaki obrócić. Miękką pieczeń po zdjęciu nici pokroić w plastry, ułożyć na półmisku, otoczyć ziemniakami, polać przecedzonym sosem i posypać natką pietruszki. Podawać z sałatą lub surówką z kapusty pekińskiej i selera naciowego. Joanna z Gorlic
asiaows
Goodfood