Sposób przygotowania:
Szynka w galarecie 2
Cebule oraz ząbek czosnku obieramy. Czosnek zgnieść, a cebulę polać zimną wodą, żeby nie szczypała w oczy i pokroić w paseczki. Bulion warzywny zagotować, a następnie dodać do niego zgnieciony ząbek czosnku oraz pokrojoną cebulę. Do gotującego się bulionu dodać liście laurowe i goździki. wszystko razem dokładnie wymieszać i gotować przez około 7 minut. Szynkę (bez tłuszczu) pokroić w dużą kostkę. Zagotowany bulion odcedzić, a w dalszej kolejności żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach gorącego bulionem, a później wymieszać z pozostałym wywarem. Przyprawić całość do smaku według własnego uznania pieprzem, solą, octem. Natkę pietruszki umyć, posiekać drobno i dodać do bulionu, Formę ( najlepiej podłużną) wyłożyć folią i zalać małą ilością bulionu, aby zakrył dno i włożyć do lodówki, żeby galaretka stężała. Następnie na stężałą galaretkę dać szynkę i ponownie zalać bulionem. Całość znowu wsadzić do lodówki, aby galaretka stężała.