2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1487]

Szynka w pomidorowo-paprykowym sosie

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Moja kombinacja smaków na aromatyczny obiad z treściwego mięska i warzyw ,najlepiej smakuje z kaszą jęczmienną bądź gryczaną a nawet ryżem...

Szynka w pomidorowo-paprykowym sosie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szynka w pomidorowo-paprykowym sosie

 

 

Sposób przygotowania:

Szynka w pomidorowo-paprykowym sosie
Mięso umyć osuszyć ręcznikiem,pokroić na jednakowej grubości plastry,oprószyć z każdej strony bazylią i oregano,odstawić na 10 minut. Na patelni rozgrzać masło zrumienić mięso z każdej strony .W garnku zagotować bulion z pieprzem ziarnistym liściem laurowym i zielem angielskim,wrzucić obsmażone mięso i dusić pod przykryciem około 30 minut Na tłuszczu z obsmażenia mięsa poddusić 2-3 minuty pokrojoną cebulę razem z porem i papryką . Dodać warzywa do mięsa razem z pomidorami,ketchupem,i dusić do miękkości.Doprawić pieprzem cayenne ,solą wg swojego uznania.Zagęścić zawiesiną z mąki ziemniaczanej i zaciągnąć śmietaną. Przed podaniem posypać szczypiorkiem
Szynka w pomidorowo-paprykowym sosie
mięso obsypujemy z każdej strony ziołami
Szynka w pomidorowo-paprykowym sosie
obsmażamy na rozgrzanym maśle na patelni
Szynka w pomidorowo-paprykowym sosie
na pozostałym tłuszczu obsmażamy chwile warzywa
Szynka w pomidorowo-paprykowym sosie
dusimy mięso z warzywami do miękkości zagęszczamy i doprawiamy do smaku