lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Szynka w ziolach i wytrawnym winie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Szynka wyszła wyśmienita marynata doskonała

Szynka w ziolach i wytrawnym winie Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Szynka w ziolach i wytrawnym winie

 

  • szynka1.1/2kg-2 kg
  • 1 szklanka oliwy z oliwek
  • 200 gram wina wytrawnego
  • bazylia 2 łyżeczki
  • oregano 2 łyżeczki
  • sol do zmiękczania mięsa
  • czubryca zielona 2 łyżeczki
  • 8 ząbków czosnku
  • 2 szklanki wody
  • papryka czerwona ostra
  • ziele angielskie 3 szt
  • liść laurowy 2 listki

Sposób przygotowania:

Szynka w ziolach i wytrawnym winie
Szynkę umyłam do naczynia żaroodpornego wlałam oliwę z oliwek wino i wodę. Dodałam czubryce oregano i bazylię włozyłam ziele angielskie i liść laurowy . Czosnek obrałam i po kroiłam 4 żabki drobno w plasterki i 4 ząbki sprasowałam włożyłam do marynaty plasterki czosnku i ten sprasowany wymieszałam . Natarłam szynkę porządnie i na noc w tej marynacie wstawiłam do lodówki szczelnie zamykając. Na drugi dzień wstawiłam do pieca piekłam około 1-2 godziny w 200 stopniach polewając marynatąmięso i przewracając je co jakiś czas szynka wyszła doskonała i miękka dzięki soli do zmiękczania mięsa.
Szynka w ziolach i wytrawnym winie
Nie spodziewałam się że wyjdzie aż tak dobra
Szynka w ziolach i wytrawnym winie
Szynka w marynacie stała całą noc w lodówce potem trafila do pieca

Tagi:

mięso