SUPERPRZEPIS

Szynka wieprzowa z ,, kurnej chaty „

  • 5
         
ocena: 5/5 głosów: 9
Szynka wieprzowa z ,, kurnej chaty „

Od chwili kupienia Garnka Rzymskiego eksperymentuję z pieczeniem mięs wg starych pomysłów .Odtwarzam smaki takimi jakimi były przed wiekami

Składniki:

Szynka wieprzowa z ,, kurnej chaty „

 

  • 1.5 kg chudej wieprzowiny od szynki
  • 2 łyżki oleju
  • 1 pełna łyżeczka miodu ( najlepiej wrzosowy )
  • 1 łyżeczka musztardy lub ¼ łyżeczki mielonej gorczycy
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 łyżeczka mielonego jałowca
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1 łyżeczka powidełek z głogu ( lub kilka owoców suszonego głogu namoczonych )
  • 4 wędzone śliwki
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 suszone kapelusze grzybów
  • ½ marchewki
  • 4 cebule
  • 1 łyżka wódki Żubrówki ( Ginu lub czystej )
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 łyżki utartego piernika

 

Sposób przygotowania:

Szynka wieprzowa z ,, kurnej chaty „
Zrobić pastę przyprawową z oleju , miodu , musztardy ( lub gorczycy ) , zmiażdżonego czosnku , mielonego jałowca , rozmarynu, majeranku , powidełek głogowych , wódki , soli . Natrzeć dobrze mięso .Zostawić przykryte w kamionce lub szklanym pojemniku w lodówce na 48 godzin .Przez ten czas przewracać i wcierać przyprawę w mięso . Namoczyć Garnek Rzymski na 15 minut . Zetrzeć nadmiar przyprawy z mięsa i ułożyć w garnku .Dorzucić pokrojone w paseczki namoczone śliwki i grzyby , pokrojone w pół plasterki cebule i marchewkę . Podlać ½ szklanki wody . Wstawić do zimnego piekarnika . Piekarnik rozgrzać do temperatury 100 * C . Potem podkręcić do 230 * C i piec 2 godziny . Wyjąc mięso .Sos zlać do garnuszka . Podlać ½ szklanki wody . Dodać piernik i zagotować .