Sposób przygotowania:
Szynkowe ruloniki w mielonym.
Bułkę namoczyć w mleku albo wodzie i odcisnąć.Cebulę obrać i drobno pokroić. Dodać do mięsa 1/2cebuli razem z odciśniętą bułką. Wbić jajko. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zarobić mięsną masę. Pieczarki umyć jeśli trzeba obrać i pokroić w drobną kostkę. Przesmażyć na rozgrzanym maśle. Dodać resztę pokrojonej cebuli. Chwile razem przesmażyć. Oprószyć solą i pieprzem następnie przestudzić. Dodać starty ser i wymieszać. Przygotowany pieczarkowy farsz nakładać na plastry szynki zwijać i zawijać plastrami sera. Na zwilżonej dłoni rozpłaszczać porcje mięsnej masy i kłaść przygotowane ruloniki. Formować kotlety. Smażyć na rumiano na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron.