kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Tarta a'la makowiec

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Makowiec występuje tradycyjnie na większości polskich stołów w okresie Świąt Bożego Narodzenia. Ja proponuje wersję odmienioną na półkruchym spodzie uwieńczona masą z mascarpone.

Tarta a'la makowiec Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Tarta a'la makowiec

 

  • ciasto:
  • 150g mąki
  • 100g masła
  • 50g drobnego cukru
  • 2 żółtka

 

  • masa makowa:
  • 50 g masła
  • 45g maku
  • 60g rodzynek (ew. suszonej żurawiny)
  • 10 suszonych śliwek
  • 60g orzechów włoskich
  • pół szklanki płatków migdałów
  • 2-3 łyżki cukru wg. uznania
  • kandyzowana skórka cytrynowa
  • pół szklanki rumu
  • lub gotowa masa z puszki

 

  • masa z mascarpone:
  • 200ml śmietany kremówki
  • 350g serka mascarpone
  • 50ml likieru orzechowego
  • 2-3 łyżeczki cukru
  • (jeśli nie mamy likieru orzechowego możemy zastąpić jego i cukier syropem orzechowym)

 

  • 50g czekolady

Sposób przygotowania:

Tarta a'la makowiec
Ciasto: Make siekamy z masłem, cukrem i żółtkami. Szybko zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i zawijamy w folie spożywcza. Chłodzimy 30 minut w lodówce. Rozwałkowujemy i nawijamy na wałek. Przenosimy do wysmarowanej tłuszczem formy do tarty. Odcinamy nadmiar i gęsto nakłuwamy dno. Wykładamy papierem do pieczenia i wsypujemy szklankę suchej fasoli lub grochu. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach C. Z pozostałego ciasta wycinamy gwiazdki. Pieczemy aż się zarumienią w temperaturze 180 stopni C. Masa makowa: Mak wsypać do garnuszka, zalać woda tak aby był zanurzony i gotować na małym ogniu około 30 minut. Zdjąć z gazu i odcedzić. Mak zmielić w maszynce 2 dwukrotnie. Śliwki posiekać na dowolne kawałki. Rodzynki i śliwki namoczyć w rumie przez przynajmniej 30 minut a najlepiej kilka godzin. Masło roztopić w garnuszku dodać zmielony mak, orzechy, śliwki, płatki migdałowe, rodzynki i cukier. Polać kandyzowanymi skórkami cytrusów wraz z syropem. Masę makową wyłożyć na podpieczony spód. Ugnieść łyżka i ponownie zapiec przez 20 minut w 180 stopniach C. Masa z mascarpone: Śmietanę kremówkę miksujemy z dodatkiem dwóch łyżeczek cukru aż będą tworzyć się miękkie pagórki. Stopniowo dodajemy serek mascarpone oraz likier orzechowy i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Wykładamy na masę makową. Dekorujemy przygotowanymi gwiazdami z ciasta oraz wiórkami startej czekolady.
Tarta a'la makowiec
Mąkę siekamy z masłem, cukrem i żółtkami. Szybko zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i zawijamy w folie spożywcza. Chłodzimy 30 minut w lodówce.
Tarta a'la makowiec
Masę makową wyłożyć na podpieczony spód. Ugnieść łyżka i ponownie zapiec przez 20 minut w 180 stopniach C.
Tarta a'la makowiec
Śmietanę kremówkę miksujemy z dodatkiem dwóch łyżeczek cukru aż będą tworzyć się miękkie pagórki. Stopniowo dodajemy serek mascarpone oraz likier orzechowy.