Delfinka2016

Delfinka2016

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Książka Kucharska: Kuchnia śródziemnomorska z produktami Hortex

Tarta cebulowa z zielonym groszkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Tarta cebulowa z zielonym groszkiem i serem pleśniowym jest delikatna i smakuje zarówno na kolację , lekki obiad jak i drugie śniadanie. Można ją spakować jako lunch do pracy i szybko odgrzać.

Tarta cebulowa z zielonym groszkiem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Tarta cebulowa z zielonym groszkiem

 

 

  • Farsz;
  • groszek mrożony Hortex
  • 10 dag sera pleśniowego Brie
  • 3-4 średnie cebule
  • 1 por, kilka orzechów włoskich
  • 2 jajka, 2 łyżki śmietany kwaśnej, sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

Tarta cebulowa z zielonym groszkiem
Ciasto: Wszystkie składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy ciasto. Rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm i wykładamy na wcześniej wysmarowaną foremkę. Podpiekamy 20 minut. Farsz: Cebulę kroimy na cienkie piórka i podsmażamy na masełku ziołowym. Na podpieczoną tartę wykładamy cebulę, pokrojony ser pleśniowy,por i groszek. Całość zalewamy roztrzepanymi jajkami ze śmietaną i odrobiną soli i pieprzu. Posypujemy drobno pokrojonymi orzechami i pieczemy 15 minut w 150 stopniach . Podajemy gorące.
Tarta cebulowa z zielonym groszkiem
Tarta cebulowa z zielonym groszkiem
Tarta cebulowa z zielonym groszkiem
Tarta cebulowa z zielonym groszkiem
Tarta cebulowa z zielonym groszkiem
Tarta cebulowa z zielonym groszkiem