Sposób przygotowania:
Tarta francuska Eli z podgrzybkamiprzygotowanie grzybów

Cebule obrać z łupinek i pokroić w kostkę. Grzyby oczyścić i pokroić. Na patelni roztopić masło, dodać grzyby i cebulę. Całość doprawić do smaku solą, pieprzem i usmażyć.
przygotowanie sera

Ser żółty gouda zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.
przygotowanie sosu

Śmietanę wlać do garnka, wbić jajka, doprawić solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i zmiksować.
przygotowanie ciasta

Ciastem francuskim wylepić formę do tarty.
przygotowanie ciasta cd

Na ciasto położyć papier do pieczenia i wysypać fasolę. Formę z ciastem włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec 10 minut. Z ciasta usunąć papier z fasolą i piec jeszcze 5 minut.
przygotowanie tarty

Na podpieczone ciasto wyłożyć usmażone z cebulą grzyby.
przygotowanie tarty cd

Do grzybów wlać śmietanę z jajkami i przyprawami.
przygotowanie tarty cd

Posypać tartę żółtym serem.
przygotowanie tarty cd

Z pozostałego ciasta wykroić paski i ułożyć w kratkę na tarcie. Piec tartę przez 30 - 35 minut w temperaturze 190 stopni C. Podawać tartę zaraz po upieczeniu. Smacznego!