eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1773]

Tarta francuska Eli z podgrzybkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przygotowałam tartę na francuskim spodzie. Nadzienie przygotowałam z przesmażonych z cebulką podgrzybków.

Tarta francuska Eli z podgrzybkami

Składniki:

Tarta francuska Eli z podgrzybkami

ciasto

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego

grzyby

sos

pozostałe składniki

dodatkowo

Sposób przygotowania:

Tarta francuska Eli z podgrzybkami

przygotowanie grzybów

Tarta francuska Eli z podgrzybkami
Usmażyć na maśle pokrojone grzyby i cebulę.

Cebule obrać z łupinek i pokroić w kostkę. Grzyby oczyścić i pokroić. Na patelni roztopić masło, dodać grzyby i cebulę. Całość doprawić do smaku solą, pieprzem i usmażyć.

przygotowanie sera

Tarta francuska Eli z podgrzybkami
Na tarce z dużymi oczkami zetrzeć żółty ser.

Ser żółty gouda zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.

przygotowanie sosu

Tarta francuska Eli z podgrzybkami
Zmiksować śmietanę, jajka sól pieprz i czosnek granulowany.

Śmietanę wlać do garnka, wbić jajka, doprawić solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i zmiksować.

przygotowanie ciasta

Tarta francuska Eli z podgrzybkami
Formę do tarty wylepić ciastem francuskim.

Ciastem francuskim wylepić formę do tarty.

przygotowanie ciasta cd

Tarta francuska Eli z podgrzybkami

Na ciasto położyć papier do pieczenia i wysypać fasolę. Formę z ciastem włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec 10 minut. Z ciasta usunąć papier z fasolą i piec jeszcze 5 minut.

przygotowanie tarty

Tarta francuska Eli z podgrzybkami

Na podpieczone ciasto wyłożyć usmażone z cebulą grzyby.

przygotowanie tarty cd

Tarta francuska Eli z podgrzybkami

Do grzybów wlać śmietanę z jajkami i przyprawami.

przygotowanie tarty cd

Tarta francuska Eli z podgrzybkami

Posypać tartę żółtym serem.

przygotowanie tarty cd

Tarta francuska Eli z podgrzybkami

Z pozostałego ciasta wykroić paski i ułożyć w kratkę na tarcie. Piec tartę przez 30 - 35 minut w temperaturze 190 stopni C. Podawać tartę zaraz po upieczeniu. Smacznego!