Sposób przygotowania:
Tarta francuska Eli z podgrzybkamiprzygotowanie grzybów
Cebule obrać z łupinek i pokroić w kostkę. Grzyby oczyścić i pokroić. Na patelni roztopić masło, dodać grzyby i cebulę. Całość doprawić do smaku solą, pieprzem i usmażyć.
przygotowanie sera
Ser żółty gouda zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.
przygotowanie sosu
Śmietanę wlać do garnka, wbić jajka, doprawić solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i zmiksować.
przygotowanie ciasta
Ciastem francuskim wylepić formę do tarty.
przygotowanie ciasta cd
Na ciasto położyć papier do pieczenia i wysypać fasolę. Formę z ciastem włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec 10 minut. Z ciasta usunąć papier z fasolą i piec jeszcze 5 minut.
przygotowanie tarty
Na podpieczone ciasto wyłożyć usmażone z cebulą grzyby.
przygotowanie tarty cd
Do grzybów wlać śmietanę z jajkami i przyprawami.
przygotowanie tarty cd
Posypać tartę żółtym serem.
przygotowanie tarty cd
Z pozostałego ciasta wykroić paski i ułożyć w kratkę na tarcie. Piec tartę przez 30 - 35 minut w temperaturze 190 stopni C. Podawać tartę zaraz po upieczeniu. Smacznego!