Sposób przygotowania:
Tarta jabłkowa 6
Mąkę wsypać na stolnicę, dodać cukier i schłodzone masło oraz śmietanę, dokładnie posiekać nożem. Dodać całe jajko i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w przezroczystą folię i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować na koło o średnicy odrobinę większej niż średnica foremki. Foremka musi być dokładnie wysmarowana masłem i wysypana bułką tartą bądź mąką. Włożyć do foremki dociskając do dna i brzegów, wyrównać. (Możemy zostawić odrobinę ciasta jeśli chcemy zrobić kratkę na cieście). Wstawić do lodówki na czas nagrzewania piekarnika. Piekarnik nagrzać do temperatury 180*C. Wstawić do piekarnika na ok 20 minut, aby podpiec ciasto. W tym czasie obieramy jabłka i ścieramy je na tarce o grubych oczkach, dodajemy cynamon, i opakowanie cukru waniliowego. Mieszamy ze sobą. Po wyjęciu ciasta z piekarnika, odczekujemy aż ostygnie, wykładamy masę jabłkową i pieczemy kolejne 15- 20 minut.